Outernational Days 2, festivalul din București care te provoacă să asculți și 'altceva'

Bianca Bârsan

Street Style
Share
21
Tweet

Între 7-9 iulie, ne dăm întâlnire la Grădina Uranus & The Ark, la Outernational. Și, nu, nu doar pentru Florin Salam.

Dacă n-ai trăit într-un loc izolat de lume săptămânile astea, probabil ai auzit deja că weekend-ul ăsta se desfășoară unul din festivalurile noastre preferate din București. Și da, vorbesc de Outernational Days, aflat acum la cea de-a doua ediție și organizat de platforma culturală The Attic.

Dar să-ncepem cu începutul. De ce e ăsta unul din preferatele noastre? Păi, firstly, ar fi pentru că, într-adevăr, festivalul aduce în prim plan o componentă culturală pe care nu prea o găsești la alte evenimente de gen (poate doar la Balkanic, într-o oarecare măsură). Outernational Days 2 nu numai că aduce artiști din țări la care nu te-ai fi gândit niciodată ca fiind repere ale industriei muzicale, însă deschide și o conversație despre validitatea culturilor respective, despre comunitățile alea despre care, să fim sinceri, nu prea auzim decât la știri - și chiar și acolo, prea puțin sau prea politically-charged și dintr-o perspectivă pur vestică & white-centric.

Outernational Days 2

La cea de-a doua ediție Outernational Days, așteaptă-te, deci, pe lângă trupe Europene și din State, și la artiști din Kenya, Niger, Turcia, Senegal, Liban. Da, poate că nu pare neapărat a fi genul tău de muzică, însă dacă e să rămâi cu ceva după evenimentul ăsta, te-asigur că o să rămâi cu ideea că muzica, în sine parte a culturii unei comunități, își capătă valorea nu prin comparație, nu raportat la ce ascult eu sau tu în timpul liber, nu raportat la standarde vestice, ci de sine stătătoare, raportat, poate, doar la contribuția lor social-culturală. Sfatul meu, deci, este să uiți de ce idei preconcepute și să te bucuri de fiecare act de la Outernational, indiferent cât de obscur ți s-ar părea.

Printre artiștii invitați, BABAU (IT), Doug Shipton (UK), INSANLAR (TR), Les Filles de Illighadad (Niger), Massicot (CH), Raed Yassin (LB), Praed (LB/CH), Toresch (DE), Ogoya Nengo (Kenya) și, cred că nu mai e nicio surpriză, Florin Salam (RO), întors în țară în urmă cu doar câteva luni. Altfel spus, ne așteptăm la un mix de pop, rock, muzici tradiționale din Turcia, Niger etc, dar și manele, grație unuia dintre cei mai mari interpreți ai genului. Vezi în continuare întregul line-up:

Line-up Outernational Days 2

Al doilea motiv pentru care chiar îți recomand Outernational Days este și programul de debate-uri, discuții, ateliere și film documentar, toate bazate pe însăși noțiunea de 'Outernational'. Conform organizatorilor,

"Outernational se referă la genuri de muzică actuală, contemporană, specifice unor subculturi sau periferii din spațiul cultural ce nu se identifică în mod direct cu normele occidentale. Outernational se definește în opoziție cu International, având propriile forme de promovare și diseminare culturală, care funcționează și la nivel global, chiar dacă de cele mai multe ori vin din periferii, atât culturale, cât și geografice. "

Așadar, dacă te-ai întrebat vreodată care-i treaba cu apropierea culturală, de unde 'vin' manelele și care e însemnătatea lor culturală sau de ce avem atâtea stereotipuri când vine vorba de ele, now's the time to find out. Găsește în continuare programul discuțiilor din cadrul Outernational Days 2 și află mai multe detalii aici:

În final, eu pot să-ți zic doar că abia aștept să-nceapă. Again, nu doar pentru Florin Salam, ci mai degrabă pentru toată experiența asta educațională, culturală, situată parcă în afara oricăror granițe, fie ele temporale sau spațiale. Și mai zic și că e the place to be, weekend-ul ăsta, că doar are ceva să placă la toată lumea. Deci, ne vedem acolo, da? Apropo, biletele se iau de aici, iar pentru și mai multe informații, intră pe pagina de Facebook a festivalului, aici, sau direct pe website-ul Outernational Days.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

the attic outernational days florin salam manele eurocentrism
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde