People of Romania: Diaspora + Litoral - descoperă o expoziție foto cu povești de viață inedite și impresionante

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet

People of Romania este un proiect ambițios care își propune o incursiune artistică, subiectivă și sensibilă, asupra poveștilor de viață ale românilor din zilele noastre.

Nu se caută senzaționalul de amorul artei, ci se consideră că fiecare om are o poveste care merită să fie împărtășită și altora.

În pragul celor 100 de ani de la Marea Unire, fondatorii proiectului își propun să cerceteze poveștile tuturor românilor, indiferent de gen, vârstă, etnie, de locul de rezidentă sau de statutul social.

Istorisirile sunt adunate prin fotografie, istorisiri orale, mărturii scrise și videoclipuri scurte. Este proiectul care are la bază povestea necunoscutului de lângă noi, alături de care ne împărțim viața de zi cu zi.

Litoral

Pe 22 noiembrie 2018 ești așteptat la vernisajul "People of Romania: Diaspora + Litoral", începând cu ora 18:00, La Firul Ierbii în București. Expoziția îți va prezenta două proiecte distincte.

Fotografiile și interviurile au fost făcute în lunile octombrie și noiembrie, în trei dintre marile capitalele europene: Londra, Berlin, Madrid, dar și în România, în luna august, cu ocazia unei incursiuni de documentare în mai multe așezări de la malul Mării Negre.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 5 decembrie, iar tu vei putea vedea 70 de fotografii inedite, dar și asculta tot atâtea înregistrări audio.

Diaspora

Litoral

A fost organizată o rezidență de documentare pe litoralul Mării Negre, pe aproximativ 100 de km de coastă, într-o regiune unde sute și sute de ani au conviețuit în pace și armonie mai bine de zece etnii, ca un exemplu de bune practici pentru întreaga Europă.

Zosim, 50 ani + Silvia, 47 ani. Foto: Mihai Sibianu
Iurac, 65 de ani. Foto: Vlad Basca

Documentariștii au ajuns în peste 15 așezări, deopotrivă stațiuni și sate turistice, cât și satele de localnici din imediată apropiere a mării. În urma acestei documentări au fost strânse peste 100 de interviuri, iar 30 dintre ele le poți găsi în expoziția organizată în București.

Gheorghe, 71 de ani. Foto: Vlad Petri

Cei care au cules aceste povești sunt:

Matei, 44 de ani. Foto: Ioana Cirlig
Elena, 19 ani. Foto: Ioana Cirlig

Diaspora

La final de vară, oamenii implicați în proiect au plecat într-o călătorie care i-au ajutat să se definească mai bine, atât la nivel personal, dar și ca proiect. Timp de o lună, au cutreierat prin Londra, Berlin și Madrid, unde au strâns poveștile românilor plecați spre tărâmul făgăduinței.

S-au întors cu peste 200 de interviuri și multe povești de spus. Au lucrat împreună cu fotografi români din diaspora, pentru că ei înteleg mai bine povestea emigrantului și pentru a internaliza amprenta de autentic pe care aceștia au adus-o proiectului.

Ana-Maria, 27 de ani, Berlin
Roxana, 42 de ani, Barcelona

Cei care au cules istorisirile sunt:

Tiberiu, 38 de ani, Berlin
Dragos, 26 de ani, Londra
Csilla, 46 de ani, Berlin
Maria, 26 de ani, Madrid

Ideea a fost să se întoarcă în țară cu o radiografie a emigrantului român, la 100 de ani de la Marea Unire, și să înțeleagă mai bine motivele din spatele exodului, dar și să afle cât de schimbați sunt toți acești oameni și dacă poveștile lor sunt tot folclor românesc.

Întrebările nu au fost făcute de acasă, deoarece și-au dorit ca fiecare om implicat să poată să-și spună povestea, într-un mod cât mai personal și autentic, iar conectarea rezultată i-a ajutat pe curatori să înțeleagă mai bine contextul.

Selecția extinsă de fotografii și povești va fi tipărită într-un album de 250 de pagini, care va fi distribut gratuit ambasadelor și centrelor culturale din București.

Diaspora + Litoral

Ne vedem la vernisaj, da?

Citește și:

People of Romania sau proiectul care-ți expune poveștile românilor din zilele noastre

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

people of romania expozitie vernisaj fotografii povesti bucuresti
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Extinde