People of Romania sau proiectul care-ți expune poveștile românilor din zilele noastre

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
29
Tweet
Albert, târgul din Brădeni .Foto realizată de Vlad Petri pentru PEOPLE OF ROMANIA

O echipă de de fotografi, scriitori, antropologi şi manageri culturali au plecat într-o călătorie de cunoaștere pentru a descoperi cine sunt PEOPLE OF ROMANIA.

Rezultatele muncii lor, sub umbrela TATAIA și Doctor’s Studio, le vei putea vedea pe 8 noiembrie, în cadrul vernisajului expoziției de la galeria Simeza din București.

Începând cu ora 18:00, îți vor fi prezentate lucrările și poveștile artiștilor implicați până acum în proiect.

PEOPLE OF ROMANIA Simeza

Fotografiile și înregistrările audio au fost realizate cu ocazia unei incursiuni de documentare în 20 de sate din Valea Hârtibaciului (jud. Sibiu) de către:

  • Vlad Petri
  • Ioana Moldovan
  • Adi Bulboacă
  • Chloe Sassi
  • Mihai Sibianu
  • Daniel Popa
  • Maria Balabaş
  • Mugur Grosu
  • Răzvan Papasima
  • Maria Miruna Rădan

Ei au lucrat împreună și au cules poveşti despre oamenii care locuiesc în Valea Hârtibaciului din judeţul Sibiu, zonă din centrul României, aleasă simbolic pentru prima lor documentare.

Costică, satul Brădeni. Foto realizată de Adi Bulboacă pentru PEOPLE OF ROMANIA

De ce această zonă?

Poveştile oamenilor de aici reflectă specificul influenţei istorice şi multiculturale din zonă, dar totodată oglindesc şi greutăţile traiului izolat din România rurală.

PEOPLE OF ROMANIA este un proiect ambiţios care își propune o incursiune artistică, subiectivă și sensibilă, asupra poveștilor de viață ale românilor din zilele noastre.

La 100 de ani de la MAREA UNIRE promovarea diversității face parte integrantă din obiectivele proiectului.

People of Romania cercetează poveștile tuturor românilor, indiferent de gen, vârstă, etnie, de locul de rezidență sau de statutul social.

Florica, satul Ilimbav. Foto realizată de Ioana Moldovan pentru PEOPLE OF ROMANIA

Ei strâng poveşti exprimate prin fotografie, istorisiri orale, mărturii scrise şi videoclipuri scurte. Vlad Petri, regizorul filmului "Bucureşti, unde eşti?", despre rezidenţa de pe Valea Hârtibaciului:

"Mi-a plăcut mai ales <întâmplarea>, faptul că în fiecare zi plecăm la drum fără să știm pe cine întâlnim, fotografiem, cu cine stăm la o poveste, la un pahar de vin, sau în ce curte sau casă o să petrecem câteva ore.

Am fost la o stână, am văzut prepararea cașului, ne-am urcat în bisericile săsești de unde am văzut împrejurimile, am vizitat un târg de cai și am asistat la tranzacționarea cailor și porcilor, am auzit povești despre viața de la noi și despre cum se câștigă pe-afară, am vorbit despre acum, dar și despre perioada lu’ împușcatu’, am primit slană și caș și țuică...

Mi-au plăcut drumurile prin pădure, cerul cu nori de furtună, serile cu prelucrări de fotografii sau cele de lângă focul de tabără șip dormitul sub cerul liber".

Adrian, satul Ilimbav. Foto realizată de Vlad Petri pentru PEOPLE OF ROMANIA

People of Romania este mai mult decât un proiect cu valoare artistică, este unul care, în primul rând, își propune să dezvăluie povestea necunoscutului de lângă noi, alături de care ne împărţim viaţa de zi cu zi.

Reprezintă o comunitate online deschisă atât profesioniştilor cât şi tinerilor talentaţi şi pasionaţi de fotografie, film, scris şi explorări antropologice care pornesc în căutarea acelor experienţe şi emoţii care ne aduc mai aproape unii de alţii.

Cred că un astfel de proiect ne ajută să ne apropiem mai mult de cultura de bază a neamului nostru și are puterea de a ne arăta colțuri ale țării și oameni care locuiesc aici de care n-am fi avut cum să aflăm, în viața noastră haotică și agitată, de zi cu zi.

Dacă-ți place ideea și dacă vrei să știi cine sunt acești "oameni ai României", atunci hai să-i descoperim împreună pe 8 noiembrie. Ce zici?

Voinea, satul Retiş. Foto realizată de Mihai Sibianu pentru PEOPLE OF ROMANIA

PS: Despre platforma TATAIA

TATAIA captează şi expune mentalul colectiv, documentând istoria actuală. TATAIA îţi contaminează imaginaţia creativă.

Este un producător de conţinut cultural trans-disciplinar care populează scenă de artă contemporană cu artişti, lucrări şi idei pe care le arată în premieră.

TATAIA este un conglomerat de viziuni subiective despre cultură românească, despre oameni şi viaţă din România, să-i zicem folclor românesc contemporan (mainly).

Despre Doctor’s Studio

Producem și promovăm proiecte artistice cu strânse și evidente legături cu România și lumea în care trăim. Suntem pentru experiment și inovatie in artă, și credem în educarea publicului prin cultură.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile