Petiție online pentru mutarea festivalului UNTOLD la periferia Clujului

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet
UNTOLD

Untold începe joi și deși mii de oameni și-au cumpărat bilete, iar în Cluj nu mai există cazări în această perioadă, există un număr de peste 800 de persoane care doresc mutarea acestui eveniment la periferia Clujului.

O parte din cetățenii orașului sunt extrem de nemulțumiți de faptul că timp de 4 zile vor avea parte de aglomerație, zgomot, iar accesul în parc le va fi restricționat.

Aceste probleme ale lor s-au conturat într-o petiție online, unde, până în clipa de față, sunt peste 830 de semnături.

Untold

"Așa cum alte festivaluri clujene precum Electric Castle sau MOX pot funcționa în afara orașului, noi, cetățeni în Cluj-Napoca și comunele limitrofe, susținem mutarea UNTOLD din centrul municipiului.

Așa cum este organizat acum, festivalul îngrădește dreptul la oraș al locuitorilor și celor care muncesc aici, prin ocuparea abuzivă a spațiilor publice (parcuri și parcări), blocarea inutilă a circulației și poluarea sonoră, timp de mai multe zile", a notat Marius Oliviu Iacob, autorul petiției online.

Iată câteva dintre comentariile nemulțumiților:

PS: Tu ce părere ai despre faptul că un festival este organizat în oraș și nu în afara acestuia?

Untold

- "În primul rând semnez pentru că locuiesc la 100 de metri de Cluj Arenă. Nu este normal că un festival să se organizeze într-un cartier și la 50 de metri de Spitalul de Copii. Nu este normam că timp de circa o săptămană să nu avem acces în parc. Nu este normal că timp de o săptămană să suportăm zgomotele infernale zi și noapte. Să-l mute la Calatele".

- "Untold funcționează pe același principiu psihologic ca și Caritas: să cointeresezi mulțimi mari de oameni, ca să-i poți mulge de bani mai ușor. În cazul de față, nu sînt doar turiștii care se năpustesc, ci și clujenii care își fac iluzia că se îmbogățesc după 5 zile de garsonieră închiriată, după 10 curse în plus cu taxiul și trei pizza cu o bere, vîndute suplimentar în centru.

Agitația, gălăgia sau, pur și simplu, încălcarea legalității de către cei care ar trebui s-o apere (prin încurajarea tulburării liniștii publice, noaptea pînă-n zori, subînchirierea parcului, bun public, pentru interesul unor privați etc. etc.) par să nu mai conteze. Pentru un haos relativ profitabil financiar, de-o săptămînă, unii oameni renunță cu ușurință la drepturi legale inalienabile".

Untold

- "Semnez această petiție pentru că îmi doresc că Parcul Central să fie al tututor clujenilor în egală măsură. Regret că primarul Municipiului Cluj Napoca nu vede ce rămâne în urmă acestui eveniment. Nu este normal că parcul să fie închis pentru o parte a cetățenilor nici măcar o zi".

- "Clujul nu susține infrastructural un astfel de festival; poluarea sonoră depășește orice grad de suportabilitate într-un oraș în care oricum zgomotul este foarte ridicat și relativ continuu; blocarea unor spații publice contrar regulamentelor locale; lipsă de claritate a beneficiilor orașului și ale locuitorilor săi; faptul că orașul nu este potrivit pentru un astfel de eveniment și este ușor să fie organizat în zone limitrofe Clujului. Etc."

- "Festivalul Untold mă deranjează extrem de tare. Pur și simplu suntem nevoiți, eu și familia mea, să plecăm în altă localitate pe durată festivalului pentru că în la noi acasă este imposibil să mai locuim din cauza zgomotului îngrozitor".

- "Nici dacă era vorba de un festival de muzică, nu era normal să azbuzati de liniștea și confortul concetățenilor, dar așa când e doar zgomot, gălăgie și dezmăț e de-a dreptu bătaie de joc. Tot voi ați făcut Cluju de rușine în toată țara când ați dansat pe manele la Tiff. Urlă ritmu-n voi".

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile