Simfonia Apei de la Unirii e cel mai dezamăgitor spectacol la care am asistat vreodată

Share
378
Tweet
Noile fântâni din Piața Unirii, București Foto: Screenshot video Facebook/Primăria Municipiului Bucureşti

Și nu o spun ca să fiu hater. Chiar am participat cu mintea deschisă și cu o doză decentă de optimism.

Există un tutorial wikiHow despre cum să-ți pierzi timpul (normal, există câte unul pentru absolut orice). Merită adăugată în listă o nouă modalitate pe care am descoperit-o aseară: să urmărești spectacolul de apă și lumini din Piața Unirii.

Am dat o fugă aseară prin centrul Bucureștiului să văd cum arată niște fântâni arteziene de 7 milioane de Euro, doar ca să aflu ulterior că valoarea reală a investiției ar fi fost de 9 milioane. Dacă doamna primar Firea a considerat asta o prioritate în România anului 2018, măcar și-o fi bătut capul să iasă ceva cu adevărat epic. Pe mine, unul, nu m-a convins deloc. Nici cei din jur nu păreau impresionați - mai mult copiii din cârca părinților exclamau „UAAAAU!” la fiecare mișcare a apei.

Noile, revoluționarele și spectaculoasele fântâni de la Unirii sunt aproape la fel ca cele vechi, doar că jeturile de apă se pot înălța mai mult, țâșnesc din mai multe locuri, iar sistemul de iluminare e mai dinamic. Mișcarea apei se limitează la 2-3 scheme, repetate la nesfârșit în combinații diferite, păcălindu-ți ochiul că vede constant ceva nou.

Partea cu adevărat spectaculoasă a fost proiecția cu laser pe apă, animație care duce cu gândul la hologramele 3D din „Star Wars”. Le-am urmărit abia acasă, într-un video pe Facebook, pentru că în aglomerația de la Unirii nu vedeai mai nimic. Sigur, din dronă sau de pe acoperișurile blocurilor vecine, peisajul o fi spectaculos. Dar când ești în trecere pe-acolo cu mașina sau cu pejosu’, nu vezi decât apă colorată unduindu-se inutil.

Proiecție cu laser pe apă Foto: Screenshot Știrile ProTV

Recunosc că mi-a și plăcut un moment al show-ului: în timp ce cânta pe fundal melodia „Pirații din Caraibe” a lui Hans Zimmer, jeturile de apă se încrucișau pretutindeni în formă de X, o aluzie la duelurile cu săbii din filmele lui Johnny Depp. Ingenios.

Selecția muzicală de pe fundal a fost destul de bună, cu titluri precum „The Final Countdown”, „Ciuleandra”, „Con te Partiro” sau theme song-ul „Game of Thrones”. Problema e că trebuia să fii chiar lângă boxă dacă voiai să auzi ceva. Pe Brătianu, unde mă sufocam eu în mulțime, era liniște totală.

Și vocea lui Freddie Mercury a răsunat la un moment dat în piață, în inima orașului condus de un primar habotnic care promovează familia tradițională ca fiind singura acceptabilă. Se pare că, totuși, Firea n-are nicio problemă cu artiștii homosexuali care și-au lăsat amprenta asupra culturii universale. Excepția de la regulă, cum ar veni.

S-a comis și o gafă, bineînțeles. Când fântâna centrală a fost transformată în drapel prin proiecția de lumini, culorile au fost înșirate în ordinea greșită: albastru-roșu-galben. Da, cu roșu la mijloc.

Drapelul României, proiectat greșit pe fântână Foto: Știrile ProTV

La final de zi, trebuie să ne întrebăm: a meritat investiția de 7 sau 9 milioane de Euro? Cu siguranță că nu. Îți reamintesc că fântânile de la Unirii erau deja iluminate seara în tricolor și arătau foarte bine, doar că nu funcționau toate. Era de ajuns să le repare pe alea câteva stricate și toată lumea ar fi fost perfect mulțumită.

Dar, nu, noi vrem să arătăm că oferim divertisment la standarde europene, să atragem turiști care ne vor înjura țara de toți morții când văd ce drumuri proaste și aglomerate avem, câți bani le cer taximetriștii care-i vânează la gară sau la aeroport, cât de riscant e să se cazeze prin Airbnb în ruinele din Centrul Vechi, ce sufocant și stresant e să călătorești cu RATB-ul ș.a.m.d. Spectacol acvatic ne trebuia.

Protestatar în Piața Unirii Foto: Inquam Photos / Octav Ganea, via digi24.ro

Din fericire, s-au strâns aseară la inaugurarea fântânilor mai mulți oameni înarmați cu pancarte menite tocmai să-i reamintească primarului care sunt adevăratele priorități în București. „Fântâniță lucitoare, faci și locuri de parcare?” sau „Curg fântânile-n cascadă, clădirile stau să cadă” sunt câteva dintre mesajele fluturate pe băț. Până și Floricica Dansatoarea a ajuns să se întrebe ce nevoie aveam noi de „fântâni arterizene”:

În fine, dacă vrei să vezi și tu pe viu spectacolul inutil de apă și lumină din Piața Unirii, ai ocazia în fiecare weekend începând de pe 28 septembrie. Dacă vremea e bună, luminile se aprind și jeturile încep să danseze în fiecare vineri, sâmbătă și duminică, de la 8 până la 9 seara. Dacă vremea NU e bună, vom urmări împreună spectacolul inundațiilor bucureștene, pentru că doamnei Firea și celor de la Apa Nova nu le pasă de sistemul de canalizare. Le pasă de fântâni sclipicioase și holograme pe apă.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile