Ce trebuie să știi despre Street Delivery 2018, evenimentul care deschide strada pentru oameni și-o închide pentru mașini

Share
11
Tweet
Street Delivery 2018

Este București un „smart city”? Știi deja răspunsul. Ideea e că începând de azi poți veni și tu cu soluții eficiente, cu propuneri creative prin care să facem Capitala mai vie, mai inteligentă, mai prietenoasă cu locuitorii ei. Street Delivery 2018 vrea să-ți audă vocea.

Foto: Facebook/Street Delivery București

Stai așa. Ce e acest Street Delivery, înainte de toate? E un eveniment-manifest pentru arte, urbanism și arhitectură, lansat în 2006 de Cărturești și Ordinul Arhitecților din România. Iată-ne ajunși la cea de-a 13-a ediție, organizată în jurul temei „SMART CITIES?”.

Între 15 și 17 iunie ne vedem în centrul Bucureștiului ca să dezbatem rolul tehnologiei în modernizarea orașului nostru și mai ales felul în care noile dezvoltări trebuie implementate pentru ca locuitorii chiar să fie fericiți. În linii mari, vom trata dileme de genul:

Foto: Facebook/Street Delivery București

„Ce este, în fond, un <<smart city>>? Un oraș dominat de tehnologie sau unul în care oamenii aplică noile dezvoltări pentru o conviețuire mai plăcută? Un buzzword de marketing sau o direcție inevitabilă a marilor aglomerări urbane? Ne apropie oare noile tehnologii sau ne îndepărtează și mai mult, distrugând comunitatea? Un oraș <<smart>> își șterge trecutul pentru tot ce-i nou sau știe să aibă grijă de propria sa memorie și identitate? Ce poți face într-un oraș în care sistemul de reciclare ba nu există, ba nu funcționează? Cât de <<smart>> e să ai o grădină deasupra blocului sau pe acoperișul clădirii în care lucrezi?”.

Sunt probleme pe care le ignorăm zilnic, trecând mai departe cu privirea coborâtă-n telefon. Suntem atât de obișnuiți cu haosul urban și cu deteriorarea mediului, încât ne resemnăm și așteptăm soluții din exterior, soluții care întârzie să se materializeze.

„Ne trezim că petrecem ani de zile într-un trafic infernal dând vina pe ceilalți, dar nu ne-am da jos din mașină să mergem pe jos, cu bicicleta sau autobuzul. E prea complicat. Respirăm cel mai poluat aer din Europa, dar turnăm și mai mult beton peste puținul spațiu verde pe care îl mai avem. Suntem conștienți că automobilul a cucerit fiecare metru de promenadă, dar continuăm să lărgim bulevarde în loc să oferim mai mult loc oamenilor”, spun organizatorii Street Delivery 2018.

Foto: Facebook/Street Delivery București

Deschiderea oficială are loc diseară, 15 iunie, la ora 19:00, pe covorul roșu din fața cinematografului Patria. Deși a fost închis din cauza riscului seismic, Street Delivery îl reactivează în cinstea patrimoniului construit al Bucureștiului.

Stai liniștit, că n-o să se rezume totul la discuții teoretice. Sâmbătă și duminică (16-17 iunie) ne vedem în curtea interioară și sub porticul Universitatății de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu pentru ateliere de design, artă, DIY, modelaj, reciclare creativă și construcție de mobilier stradal.

Foto: Facebook/Street Delivery București

La Grădina Universitarilor ne așteaptă alte ateliere în cadrul proiectului Grădini Posibile. Asociația Calup și Universitatea București ne propun workshopuri de grădinărit urban, ateliere de hamace, vopsitorie cu plante din grădină, „make you own salad”, proiecții și zone de relaxare.

Zidul Consacrării în Street Art” de pe strada Arthur Verona va fi pictat pentru prima oară de un all-girl crew format din Wanda Hutira & Graffetele. Garajul de vizavi va fi îmbrăcat într-o pictură murală a artistului spaniol Kraser, realizată cu sprijinul Ambasadei Spaniei. Nici zidul de deasupra librăriei Cărtureși Verona nu scapă de culori: pentru al treilea an, de el se va ocupa artistul Alexandru Ciubotariu, a.k.a. Pisica Pătrată.

Foto: Facebook/Street Delivery București

Tot nu te-am convins? Hai să discutăm cu cinefilul și cu melomanul din tine. În zona Bisericii Anglicane vei putea merge la un cinematograf în aer liber, unde se vor proiecta scurtmetrajele de la TIFF 2018. Dacă ai chef de dans, lângă Grădina Icoanei ai o scenă pe care vor urca (printre alții) Eyedrops, Vlaicu Golcea, Am Fost la Munte și Mi-a Plăcut. Revenind la „Zidul Consacrării în Street Art”, acolo vei asculta muzică tropicală mulțumită DJ-ilor de la Vinyl, Rum, Tapas & Wine.

Programul complet al celor trei zile de Street Delivery îl găsești aici. Te tentează să vii, dar nu stai prea bine cu banii? Intrarea e liberă, deci pică scuza asta. Ne vedem acolo!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile