Teatrul Odeon și-a deschis porțile pentru public și am experimentat o lume fantastică

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
12
Tweet

27 martie este ziua în care se serbează Ziua Mondială a Teatrului, iar Teatrul Odeon din București și-a deschis porțile pentru cei interesați să-i umble prin cotloane și să-i afle parte din povești.

Până la ora 8 seara se vor face tururi ghidate, așa că dacă ai puțin timp liber după birou, ar fi păcat să nu dai o fugă și să vezi despre ce e vorba.

Eu mi-am adus aminte, încă o dată, cum lumea teatrului este una sensibilă, iar cei care o iubesc și lucrează aici sunt la fel.

Dezbracă instituția de tot ce înseamnă politic și controversat, uită-te la ea ca la un spațiu extrem de frumos, analizează puțin persoanele care lucrează aici și vei observa oameni care se simt ca acasă, oameni care au energie pozitivă și care și-au dedicat viața unei meserii grele, dar nu lipsită de emoții (uneori prea multe).

Odeon
Teatrul Odeon

Ziua Mondială a Teatrului @ ODEON a adus actori față în față cu publicul și chiar ei au fost și cei care au povestit despre lucrurile din jur.

Odeonul are o arhitectură aparte și cu greu te plictisești uitându-te în jur, iar partea pe care poate puțini o știu este că tavanul Sălii Mari se glisează și lasă la vedere cerul.

Știi ce mișto e să stai pe scaun, să ridici privirea, să intre lumina naturală și ploaia măruntă să cadă fără sunet pe scenă? E cu adevărat impresionant și merită notat că este singura sală din Europa cu tavan glisant.

Am văzut pentru prima oară acest lucru minunat la un concert Vița de Vie acustic, ținut pe scena Odeonului - atunci ploua cu soare și, la fel, am simțit bucurie să văd cerul dintr-o sală impunătoare de teatru.

Teatrul Odeon
Teatrul Odeon

Adevărul este că teatrul are acest rol - de a te purta dintr-o lume reală într-una fantastică, în care uiți pentru câteva ore cine ești și ce griji ai.

Uite, în cadrul acestui event, am putut să urc pe scenă și am bătut gong-ul (da, chiar există un gong), iar simbolistica acestuia este că face trecerea dintr-o lume a realului într-o lume a imaginarului (pe lângă faptul că anunță începerea spectacolului).

Apropo de fantastic, m-am jucat și cu Virtual Reality, unde am văzut Odeonul din trecut sau am admirat costumele fantastice din Casanova (regia lui Dragoș Galgoțiu) realizate de Doina Levintza. Ah, ba chiar am probat o rochie virtuală, foarte simandicoasă.

Pavel Bartoș having fun
Teatrul Odeon
Teatrul Odeon
Teatrul Odeon
Teatrul Odeon

Să nu mai zic de faptul că am descoperit în culise cum decorul unei piese este pentru prima oară făcut cu ajutorul unei machete - o așa zisă căsuță de păpuși care arată, înainte de piesă, exact cum vor sta lucrurile în fața publicului. Așa cum au menționat cei de la tehnic, e mult mai ușor să intervii pe machetă pentru decor, înainte de a-l transpune în plan real.

Un alt lucru foarte mișto a fost experimentul - "Laboratorul de imaginar" - aici, pe scenă, am găsit-o pe actrița Rodica Mandache. Ea a interpretat un text în fața unei persoane din sală, persoană care a purtat o pereche de căști neuronale.

Teatrul Odeon - Rodica Mandache

Căștile au avut rolul de a ne arăta, cu ajutorul unor ecrane imense, ce se întâmplăn în creierul spectatorilor atunci când văd un spectacol.

Rodica ne-a spus cum își alege textele pe loc, în funcție de persoana pe care o are în față, așa că în contextul de față a interpretat un text de Geo Bogza.

Teatrul Odeon

La final, ea a spus emoționată cum actorii sunt aici pentru a bandaja suflete și pentru a emoționa: "Ei încearcă să vă facă să zburați, nu reușesc mereu, dar ei încearcă". Of, ce poate fi spus mai mult de atât?

Teatrul Odeon

"Spectacolul" a avut loc în Sala Studio, în foaierul acesteia fiind inaugurată o serie de portrete digitale ale trupei actuale de actori a Odeonului.

De-a lungul anilor, s-au purtat foarte multe discuții cu privire la această sală, iar fosta directoare a teatrului, Dorina Lazăr (în prezent noul director este actorul Cristian Șofron), s-a luptat pentru deschiderea ei.

În cele din urmă, pentru renovare, a fost inițiat un concurs de arhitectură, câștigat de Răzvan şi Ioana Luscov. Luscov spune că Odeon Studio reprezintă o lume "underground", în oglindă, in­versată faţă de lumea de la suprafaţă.

"La suprafaţă - o Românie în care, din păcate, «bunul gust» se măsoară în cât mai mult granit, inox şi plante artificiale. Aici, în lumea inversată, de unde şi simbolul sălii - un actor dansator cu capul în jos, prin răstur­na­re, valoarea este dată de simplitatea şi autenticitatea materialelor care nu îşi ţipă preţul".

Teatrul Odeon
Teatrul Odeon
Teatrul Odeon

A fost o aventură plăcută prin Odeon și-ți recomand să profiți de ea, dacă mai poți azi, sau măcar s-o ai în vedere pentru anul următor - sunt sigură că-ți va plăcea foarte tare.

Teatrul Odeon
Teatrul Odeon

Background:

Gândește-te că Odeon există încă din 1946, când s-a numit eatrul Muncitoresc C.F.R. Giulești. Abia după 1989 și-a schimbat denumirea în numele actual. Așa cum ți-am povestit, există 2 săli:

Teatrul Odeon

Atunci când Sala Studio a fost inaugurată, Dorina Lazăr a spus publicului câteva dintre secretele teatrului, secrete pe care le-am aflat și în turul de azi.

"Odeon" e pe locul grădinilor Ghica, unde erau Casele Ghica, cumpărate apoi de familia Lahovary.

Prin târg se zvonea că tânărul Ghica ar fi pierdut la cărţi casa care a devenit mai târziu Teatrul de Comedie, construit de arhitectul Grigore Cerchez, din iniţiativa lui Emil Lahovary şi inaugurat în 1911 (mai târziu a devenit Teatrul Giuleşti).

Așa am aflat și de tunelurile secrete care aparent legau Palatul Regal de teatru și unde Carol al II-lea venea des pentru "aventuri" cu actrițe.

Teatrul Odeon

La subsol a funcţionat Teatrul Nostru, înfiinţat la începutul stagiunii 1941-1942 şi condus de Dina Cocea, Fory Etterle, Eugenia Zaharia şi Petre Nove. Proprietatea pe care se afla a aparţinut familiei Lahovary până în 1948, când a avut loc naţionalizarea. Atunci s-a închis şi Teatrul Nostru.

Teatrul Odeon

Cât de multă istorie într-un spațiu contemporan, nu? Hai la teatru să te bucuri și tu de toate minunățiile sale!

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

teatrul odeon odeon ziua mondiala a teatrului porti deschise teatru
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Extinde