Descoperă un altfel de București în cadrul Festivalului Strada Armenească

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
91
Tweet
Festivalul Strada Armenească

Bucureștiul ascunde foarte multe povești care merită descoperite, motiv pentru care avem nevoie de cât mai multe inițiative prin care să ni se ofere această posibilitate.

Uite, spre exemplu, în perioada 28-30 iulie 2017, ești așteptat la un eveniment special, tradițional și inedit - Festivalul Strada Armenească, ajuns deja la cea de-a 4-a ediție.

Festivalul va avea loc pe Strada Armenească şi în cadrul complexului armenesc (curtea interioară a Bisericii Armene, sediul Uniunii Armenilor din România, Muzeul Dudian, Centrul Cultural Armean și Strada Armenească).

Festivalul Strada Armeneasca

Context istoric

În Bucureştiul de odinioară, cartierul armenesc se întindea în zona din jurul Bisericii Armene între Bulevardul Carol I, Strada Armand Călinescu, Strada Speranţei, Strada Franzelarilor şi Strada Spătarului, coloana lui vertebrală fiind Strada Armenească.

Dealtfel, cea mai veche casă din Bucureşti, casa Melik, construită în anul 1760 se găseşte în inima cartierului armenesc al oraşului.

Peste drum de cartierul armenesc, de cealaltă parte a Bulevardului Carol I începea cartierul evreiesc dominat de cele două mari sinagogi din zona Udrişte şi Sf. Vineri, iar foarte aproape, în zona Pieţei Pache Protopopescu, cartierul grecesc în mijlocul căruia a fost înălţată Biserica Greacă construită în stil ionic la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Costume tradiționale armenești

De ce să mergi

Festivalul se adresează tuturor bucureştenilor având câte ceva pentru fiecare. De la spectacole de teatru şi concerte de muzică tradiţională şi modernă la obiceiuri armeneşti sau bucureşteneşti.

De la expoziţii de fotografie la descifrarea artei scrisului cu caractere armeneşti.

De la restaurante şi cafenele cu produse specifice arealului gastronomic armean şi bazarul plin cu de toate, cu iz de mirodenii orientale la dansuri tradiţionale armeneşti, greceşti, evreieşti şi sublimarea lor în modernitate realizată cu multă măiestrie de romi. Aşa, ca să mai ardem caloriile.

Şi pentru că am spus că se adresează tuturor bucureştenilor, copiii vor găsi în cadrul festivalului un program copios de teatru şi ateliere teatrale, ateliere pentru confecţionat păpuşi şi pictat figurine dar şi ateliere de dans, de creaţie cu Lego şi un loc foarte special unde vor vedea cum o jucărie imaginată de ei poate deveni realitate prin imprimarea 3D.

Și tu vei putea pleca de la festival cu propria statuetă imprimată 3D după ce vei fi bine scanat ca să semene statueta cu tine.

Bucate armenești

În Bazarul ce se va întinde de o parte şi de alta a străzii, vei putea descoperi o mică parte din Armenia unde vor putea observa bijuterii, obiecte de ceramică, ţesături armeneşti, obiecte handmade, dar şi cărţi, icoane sau ilustraţii cu motive armeneşti.

În cele trei zile ale festivalului, vei putea admira interiorul Bisericii Armene şi vei putea afla câte ceva despre istoria armenilor, despre limba lor şi despre felul în care scriu şi îşi transformă literele în obiecte de artă.

Festivalul se va desfăşura vineri 28 iulie între orele 18:00 – 22:00, sâmbătă 29 iulie între 10:00 – 22:00 şi duminică 30 iulie între 10:00 – 22:00. Accesul este gratuit. Ce zici, ne vedem acolo?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile