Un documentar și un spectacol de teatru care te pun în fața unei realități dure - nașterile timpurii din România

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet
Foto ilustrativ

De cele mai multe ori, ne place să trăim în propria noastră realitate, fără să deschidem ochii larg la lucrurile mai puțin frumoase care se întâmplă în jurul nostru.

22.000 de nașteri anuale din România provin din mame minore, asta însemnând 10% din totalul nașterilor dintr-un an și un ne-dorit prim-loc în UE.

Vreau să-ți povestesc despre un proiect trans-media de teatru participativ și documentar-web, care pornește de la documentarea acestui fenomen - For(e)play.

Foto ilustrativ

Scopul este acela de a explora și dezbate o realitate socio-culturală prea puțin conștientizată și care se confruntă cu un dublu standard: maternitatea este ipostaza cea mai apreciată și validată a femeii mature în România – cel puțin în imaginarul colectiv și oficial- instituțional - dar și cea mai stigmatizată poziție pentru o adolescentă.

În perioada mai 2016 - martie 2017 echipa proiectului For(e)play a realizat, cu sprijinul Children Action si World Vision, o cercetare extinsă a experienței unor mame adolescente din București, Urziceni, Vaslui, Ploiești.

Spectacolul, lucrat ca un documentar-colaj cu episoade de dezbatere publică, transpune pe scenă experiențele a numeroase mame adolescente, textul fiind o dramatizare a unor mărturii-fragmente de interviuri culese în munca de teren si a unor episoade ficționalizate (scrise de regizoarea Ozana Nicolau).

Foto ilustrativ

Piesa își propune să aducă în lumină și cauzele mai putin discutate care conduc la sarcinile minorelor: pe lângă lipsa unor programe susținute de educatie sexuală (tabu-uri) și sărăcia extremă, există, de asemenea, cauze psihologice și culturale care fac din fenomenul nașterilor timpurii un fenomen extrem de complex.

Pentru a aprofunda subiectul, publicul va putea explora un I-documentary, disponibil online.

Mărturiile și fotografiile din documentarul interactiv extind experiența publicului și dincolo de participarea la spectacol, functionează ca un instrument de reluare a dialogului despre contradictiile maternității timpurii, în contexte de viață ce depăsesc cadrul artistic, propagând astfel efectul piesei în grupurile de unde publicul provine și către comunitățile din care provin mamele minore.

Documentarul web a fost prezentat și dezvoltat în cadrul Workshopului "I-doc" din cadrul Festivalului de film documentar de la Nyon – Elvetia.

Foto ilustrativ

Proiectul va avea premiera pe în noiembrie, la Replika.

For(e)play va fi propus și pentru difuzare în cadrul festivalurilor din țară și străinătate - în mod cert este un subiect de interes și un semnal de alarmă pentru ce se întâmplă, în acest context, la noi în țară.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile