Vino în Grădina Interioară de la Școala Centrală să vezi cum se deschid cerurile de Sânziene

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet
Foto: Alberto Groșescu

Ce planuri ai pentru ziua de Sânziene? Dacă ești în București și vrei să fii părtaș la un event mișto, atunci haide în Grădina Interioară de la Școala Centrală să petrecem împreună.

A.R.C.E.N. te invită aici (str. Icoanei, nr. 3-5), pe 24 iunie, începând cu ora 20:30, să celebrezi "ziua cea mai lungă când se înjumătățește anul și când începe să dea vara spre iarnă".

Se deschid cerurile de Sânziene

Aflat la cea de-a 7-a ediție, evenimentul din 2018 are tema "Ileana sau despre (ne)întâlnire" - va fi reflectată atât în lecturile scrisorilor și a paginilor de jurnal semnate de o serie de scriitori contemporani, cât și prin fragmente din romanul "Nuntă în cer", de Mircea Eliade.

Lecturile și cântecele vechi vor fi însoțite de interpretări și discuții despre ritualurile și semnificațiile sărbătorii Sânzienelor, "când Soarele joacă pe cer".

Se va vorbi despre întâlnirile și neîntâlnirile care ne schimbă ritmul vieții: întâlnirea ca îndrăgostire, întâlnirea cu Celălalt, întâlnirea cu sinele și întâlnirea ca îmbrățișare și îmblânzire.

Foto: Alberto Groșescu

"Unii spun că, în noaptea aceasta, exact la miezul nopţii, se deschid cerurile. Nu prea înţeleg cum s-ar putea deschide, dar aşa se spune: că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile. Dar probabil că se deschid numai pentru cei care ştiu cum să le privească", așa scria Eliade în cartea cu nume de sărbătoare (mai multe citate găsești aici).

Aproape de miezul nopții, la deschiderea cerurilor, cununile de Sânziene vor fi împletite și aruncate peste casă ca să împlinim ritualul pe care-l cere praznicul.

Ilustrație realizată de Ana Bănică/ana ban ana

Intrarea la eveniment este liberă și se face în limita locurilor disponibile, fără rezervare în prealabil. E prea magic și frumos să nu treci pe aici.

Ce zici, ne vedem la ceas de seară?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile