Zilele Uriași de Pantelimon - cine sunt cei 5 artiști care vor ilustra poveștile din cartier

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
15
Tweet
Uriași de Pantelimon

Zilele Uriași de Pantelimon ne promit trei zile de community art, street art, graffiti, muzică, dans, film, ateliere și artiști la lucru.

Vor avea loc în perioada 13-15 octombrie și sunt MUST-SEE!

Proiectul a fost derulat de Make a Point și a reunit 41 de artiști din România și din lume care s-au înscris pentru a ilustra poveștile cartierului.

Proiectul a demarat în primăvară, când locuitorii din cartier au fost invitați să-și spună poveștile pe care artiștii le vor urca pe acoperișurile fostelor hale industriale din zonă.

Call-ul pentru artiști a fost constituit dintr-o colecție de povești din Pantelimon strânse de antropologul Andreea Drăgan, pe care le poți citi online aici.

Uriași de Pantelimon

S-au lăsat furați de farmecul poveștilor românești de cartier, despre viața în comunism și tranziția spre democrație, artiști din Africa de Sud, Austria, Franța, Germania, India, Italia, Kenia, Namibia, Olanda, Portugalia, Serbia, Spania, SUA, Thailanda, dar și din Urlați, Sibiu, Constanța, Piatra Neamț și, firește, București.

Să nu uităm că a fost un concurs, așa că dintre toți cei înscriși au fost selectați 5. Ei sunt: Sorina Tomulețiu, Robert Obert, Onar Stănescu, Nada Krstajić și Alexandra Cristiana Comănici.

În cadrul Zilelor Uriași de Pantelimon, publicul va fi invitat să-i urmărească la lucru, să-i ajute chiar să-și concretizeze lucrările și în final să-și voteze favoritul.

Cele cinci povești alese de artiști

Tom (Sorina Tomulețiu) și-a intitulat proiectul „Unde nimeni nu se uită”, o instalație eco-friendly realizată din iarbă.

Sorina a fost impresionată de povestea spațiilor urbane în care natura reușește să trăiască sub ochiul indiferent al trecătorilor.

Mesajul ei va atrage atenția asupra lipsei de luciditate în gestionarea spațiului public, a locurilor „ascunse la vedere”, de care nu se preocupă nimeni.

Robert Obert va ilustra povestea femeii trimisă de fabrică să măsoare nivelul radiațiilor de după accidentul de la Cernobîl.

Motivația lui Robert: "aparatul ăla de măsurat radiații, dar și expresia unei femei trecute prin viață și ironia din spatele acțiunii în sine, lipsa de grijă a celor puțini față de cei mulți, care deveniseră cantitate neglijabilă".

Onar Stănescu a fost atras de culoarea intuită după blocurile gri, acolo unde oamenii își întind rufele la uscat, trăiesc, iubesc, se ceartă, își caută rostul și însuflețesc straturile suprapuse de beton ale orașului.

Nada Krstajić, din Belgrad, va desena mandala om-oraș, o "horă" făcută din viață și betoane. În viziunea artistei sârbe, arhitectura contemporană, cu ale sale clădiri moderne, alături de blocuri vechi de locuințe, se înlănțuie cu arhitectura industrială ca apoi toate acestea să alterneze într-un dans cromatic cu natura și oamenii.

Alexandra Cristiana Comănici va ilustra prin manechine și fire – cândva materii prime ale uzinelor din zonă – câte puțin din fiecare poveste de cartier: generația cu cheia de gât, munca în filatură, perioada în care eram niște marionete ale unui regim apus.

Cei cinci finaliști își vor pune în operă lucrările, iar concomitent vor avea loc ateliere diverse, demonstrații de dans, expoziții de fotografie, cursuri de caligrafie și, foarte important, publicul își va vota preferații.

PHOTO: ELLA & PITR

Nume importante ale artei stradale internaționale au confirmat deja participarea la Street Art Days: Ella & Pitr (Franța), autorii celor mai mari picturi murale/ acoperișuri din lume, Moose (UK), artistul cae a pornit curentul de gren/ reverse graffiti, Martha Cooper (SUA), care îi va convinge pe sceptici, prin fotografiile ei, că arta stradală nu e un moft, și Victor Ash (Danemarca).

Din România, ne va fi alături Carmen Nistor (cu un curs gratuit de caligrafie). Și pentru că i-a plăcut în august la noi, Biancoshock (Italia) revine la Make a Point. Programul complet al Street Art Days va putea fi găsit aici.

Intrarea va fi gratuită, distracția, de milioane!

Vino și tu la Zilele Uriași de Pantelimon, 13-15 octombrie 2017 la Make a Point și descoperă arta urbană realizată de artiștii români și internaționali pe acoperișile din Pantelimon sau înscrie-te la workshop-urile noastre și ia parte la evenimentele de artă publică! Află mai multe aici.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile