S-a lansat platforma civică RESPECT, împotriva referendumului pentru modificarea Constituției

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
117
Tweet
Sursa foto: facebook.com/Respect-689914177875258

Dacă până acum aveam doar o Coaliție a Răului aka Coaliția pentru Familie, acum avem și o Coaliție a Binelui aka Respect - Platforma pentru Drepturi și Libertăți. Mai exact, un număr de 100 de ONG-uri, mișcări civice și cetățeni s-au constituit din proprie inițiativă într-o platformă civică intitulată RESPECT. Platforma pentru Drepturi și Libertăți, pentru a opri modificarea Constituției într-un mod care restrânge drepturile și libertățile fundamentale, prin redefinirea familiei.

Respect face apel către mișcările civice, organizațiile și toți cetățenii români să ia atitudine și să se mobilizeze în jurul acestui principiu esențial pentru o democrație și să arate solidarizare civică pentru a susţine valorile democratice, universalitatea drepturilor omului și destinul european al României în fața atacului urii, al discriminării și al agresivității.

De asemenea, se solicită clasei politice și instituțiilor competente să oprească organizarea referendumului pentru modificarea Constituției, pentru a preveni riscul alunecării nedemocratice și al divizării societății românești.

„Prima provocare şi cea mai importantă este de a ne uni și de a da glas revoltei noastre pentru a convinge Parlamentul, Președinția și instituțiile țării să oprească acest referendum care reprezintă o nouă mineriadă la adresa democrației românești. Politicieni, opriți distrugerea democrației românești și arătați-ne respect: Constituția este pentru toți!”, arată manifestul.

Sursa foto: RESPECT

Platforma RESPECT mai precizează că cele mai mari amenințări la adresa familiei sunt: sărăcia și corupția, distrugerea statului de drept, inegalitățile, lipsa de unitate, solidaritate, respect şi încredere reciprocă, violența în familie, accesul limitat la locuire și servicii medicale adecvate, mortalitatea maternă și infantilă ridicată, absența accesului egal la educație de calitate, inclusiv insuficiența creșelor și a grădinițelor, lipsa locurilor de muncă.

Dincolo de oprirea referendumului pentru modificarea Constituției, RESPECT își mai propune să sprijine:

  • egalitatea în drepturi și libertăți între toți cetățenii, fără discriminare;
  • respectul pentru libertatea şi demnitatea umane;
  • dreptul fiecărei persoane la viață privată și de familie;
  • solidaritatea între toți cetățenii, valoare fundamentală a societății noastre;
  • dreptul femeilor de a decide liber asupra propriului corp şi de a se împlini prin educație, profesie și prin propriile alegeri legate de viața de familie;
  • accesul femeilor și al bărbaților la drepturi sexuale și reproductive,
  • dreptul copiilor şi tinerilor de a beneficia de o educaţie umanist-raţională, accesibilă tuturor;
  • dreptul la sănătate al copiilor și tinerilor;
  • apartenența României la Uniunea Europeană, cu toate drepturile și îndatoririle ce decurg din aceasta și cu asumarea valorilor ce stau la baza UE.

La baza Platformei se află un Grup de Inițiativă format din organizațiile Asociația Pro Democrația, APADOR-CH, Asociația ActiveWatch, Asociația ACCEPT, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Inițiativa România, Platforma Demos, precum și Oana Marinescu, în calitate de cetățean.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile