Hai să facem un tur ghidat prin barurile gay din București

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
12
Tweet
Foto ilustrativ

Chiar dacă românul, la baza lui, nu este un indivit foarte deschis la minte și nu acceptă comunitatea LGBT și drepturile acesteia, asta nu înseamnă că ea nu există.

În București, încă din anii '90, s-au schimbat locuri, s-au lăsat în urmă amintiri, iar orașul a generat noi și noi spații queer.

Pentru comunitățile queer din întreaga lume, barul gay este spațiul comunitar prin excelență, locul unde agăți, unde dansezi, unde te exprimi liber, unde bârfești, unde te desparți.

Dacă ești curios să experimentezi aceste locuri din Capitală, atunci haide duminică, 11 noiembrie, la statuia din fața Operei Naționale.

Foto ilustrativ

Începând cu ora 13:00, Adrian Newell Păun te așteaptă pentru a porni într-un tur ghidat prin Bucureștiul de ieri și de azi. Vei descoperi o istorie a orașului cunoscută doar inițiaților.

Rând pe rând, vei vizita așa: Facenda - Sherlock Holmes - Focaccia - Heaven - Grădina Berlin - Q Club - Purple - Freedom - Soho - Thors - Queens, iar călătoria se va încheia la Manasia Hub.

Pare un traseu destul de inedit și plin de povești, așa că dacă te tentează ideea, vino și tu. Ce zici?

Foto ilustrativ

Cine e Adrian Newell Păun?

Adrian Newell Păun s-a născut în 1958 în București. Este grafician și militant pentru drepturile homosexualilor. În clasa a opta a desenat pe tablă o caricatură anti-sovietică.

A fost reținut de Brigada de Moravuri a Miliției București pentru homosexualitate, în timp ce încerca să „agațe” într-un wc public un milițian în civil.

A încercat să semneze adeziunea sa la SLOMR (Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România), însă a fost împiedicat de Securitate. În 1979, a fost obligat să renunţe la cetățenia română (pe care a redobândit-o în 1996).

În 1980, a plecat în SUA ca refugiat politic. Din 1984 a lucrat pentru Hayward Daily Review. Publică poezii în ziarele culturale locale. Între 1987-1989 călătorește în Alaska, Canada, SUA, Mexic, Brazilia, Argentina, întreținându-se din job-uri ocazionale și predând engleza.

În 1992 devine coordonatorul Biroului român al IGLHRC (International Gay and Lesbian Human Righs Comission) din San Francisco. În 1996 lansează Romanian LesBiGays, prima pagină de internet gay în limba română, și revine pentru 3 luni în țara. În 1999 se mută definitiv în Romania.

În 2000, devine coordonatorul CI&D al asociației ACCEPT. În 2005 produce primele emisiuni radio l.g.b.t. în limba română, în format digital, distribuite de radioul online GayOne.

Publică articole și poezii în Tribuna, Observator Cultural, revista 22, și acordă interviuri despre situația comunității gay din România pentru revista Flacăra și pentru Ziarul Financiar. În 2012, lansează portalul RO Q DOC, dedicat filmelor documentare queer.

Barurile gay - tur ghidat

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile