România va avea Parteneriat Civil, care va permite persoanelor de același sex să formeze familii

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
77
Tweet
Sursă foto: Cory Woodward // Unsplash

România va avea Parteneriat Civil, un cadru legal care le va permite persoanelor de același sex să formeze familii recunoscute de lege. Anunțul a fost făcut de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu. El a spus că săptămâna viitoare va fi depus la Parlament un proiect de lege privind parteneriatul civil.

„Acest proiect este aici şi este complet, a fost discutat cu partenerii din societatea civilă, cu actorii sociali, cu formaţiunile politice şi acest proiect urmează să fie depus săptămâna viitoare de colegi parlamentari. Parlamentari din tot spectrul politic vor împinge înainte acest proiect. Nu pentru a crea noi disensiuni, ci pentru a crea noi soluţii”, a declarat Negrescu.

Este cu siguranță un efect al eșecului referendumului, chiar dacă Negrescu a declarat că nu există câștigători sau pierzători în urma acestui referendum.

De asemenea, necesitatea unei legi a Parteneriatului Civil a fost întărită și de decizia Curții Constituționale în cazul cuplului gay Coman-Hamilton: „un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de viață privată, precum și a noțiunii de viață de familie, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual”.

Curtea a adăugat și că „persoanele de același sex care formează cupluri stabile au dreptul de a beneficia de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare”.

Trebuie spus că parteneriatul civil are consecințe juridice asemănătoare căsătoriei, mai ales în materia partajului bunurilor sau a drepturilor succesorale, de exemplu.

Odată cu adoptarea unei legi a Parteneriatului Civil, România va ieși din sfera țărilor europene (Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia) care nu oferă nici o formă de recunoaștere oficială și juridică a relațiilor de cuplu stabilite între persoane de același sex.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile