Scoția a devenit prima țară care va preda în școli cursuri despre drepturile persoanelor LGBTI

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
Tweet
Sursă foto: Alice Donovan Rouse // Unsplash
Sursă foto: Alice Donovan Rouse // Unsplash

Scoția va deveni prima țară din lume care va introduce în programa școlară ore despre drepturile persoanelor LGBTI. Asta înseamnă că școlile de stat vor preda cursuri despre istoria comunității LGBTI, dar și despre homofobie și transfobie, despre identitatea de gen etc.

Autoritățile au luat această decizie în urma campaniei Time for Inclusive Education (TIE), care a militat fix pentru acest lucru.

Jordan Daly, co-fondatorul TIE, a declarat că, odată cu această victorie, se pune punct „grelei moșteniri” lăsate de articolul 28, introdus în 1988, care interzicea autorităților din Marea Britanie să „promoveze homosexualitatea”, ceea ce însemna, de fapt, că era interzis să vorbești în termeni pozitivi despre comunitatea LGBTI. Articolul a fost abrogat în Scoția în 2001, iar în toată Marea Britanie abia 2 ani mai târziu.

Daly a mai spus că acesta este un moment istoric pentru Scoția și că transmite un mesaj cât se poate de puternic că tinerii LGBTI sunt prețuiți și protejați în țara lor.

Studiul realizat de TIE arăta că 9 din 10 tineri ce aparțin comunității LGBTI din Scoția s-au confruntat cu homofobia la școală, iar 27% au avut o tentativă de sinucidere sau au fost agresați constant.

Cu toate acestea, Scoția este una dintre cele mai progresive țări din lume în ceea ce privește drepturile LGBTI .

Chiar dacă Scoția a dezincriminat homosexualitatea abia în 1980, la 13 ani distanță de Anglia și Țara Galilor, în 2016 avea cel mai LGBT parlament din lume, cu 6 dintre liderii partidelor identificându-se ca fiind gay, lesbiene sau bisexuali.

România e la un secol distanță de o asemenea măsură. La noi încă se dezbate intens introducerea educației sexuale în școli, deși avem cele mai multe mame minore din Europa.

Greu de crezut că în următorii 50 de ani s-a putea introduce în școlile mioritice cursuri, chiar și opționale, despre drepturile LGBTI & antidiscriminare. Habotnicia și conservatorismul extrem sunt încă la putere la noi... din păcate.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile