Tot ce trebuie să știi despre Cluj Pride, primul event LGBTQ+ din Transilvania - #suntemAICI

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet
Foto ilustrativ

Comunitatea LGBTQ din România are nevoie de susținere la nivel de țară, așa că după Bucharest Pride, urmează Cluj Pride.

În Capitală mii de oameni au ieșit la marșul LGBTQ+ tradițional și tare ne bucurăm să aflăm că Transilvania se alătură mișcării și va organiza primul eveniment de acest tip din zonă.

Cluj Pride 2018

Aflat la cea de-a doua ediție, Cluj Pride va avea loc în perioada 20-24 iunie, în diferite locuri din oraș.

Organizatorii au pregătit un târg ce se dorește a fi o incursiune în activismul local clujean cât și două expoziții interactive pe Bulevardul Eroilor:

Foto ilustrativ
 • Pentru un Cluj al toleranței
 • Biblioteca Vie

Cluj Pride își dorește să încurajeze participarea persoanelor LGBTQ în cadrul activităților din comunitate și să contribuie la dialogul național pe teme ce ne ating pe noi și familiile noastre.

La ce să te aștepți:

Foto ilustrativ
 • proiecția filmului Nico și Dani oferit de Ambasada Spaniei la București dezbateri pe diferite teme comunitare de actualitate
 • un debate organizat în colaborare cu Ardor Transilvania pe tema "PRO și CONTRA Pride"
 • spectacolul de teatru "#3milioane" al companiei de teatru independent Create.Act.Enjoy
 • ateliere cât și activități de socializare

"Ne-am decis să reunim toate organizațiile, grupurile de inițiativă, proiectele adresate comunității LGBTQ+, cât și aliații și instituțiile publice LGBTQ+ friendly din Cluj pentru a ne cunoaște mai bine și a împărtăși publicului informații despre activitatea și proiectele trecute, prezente și de viitor",povestește Sebastian Ivan, voluntar în cadrul Cluj Pride 2018.

Evenimentul central al festivalului se va desfășura sâmbătă, 23 iunie, atunci când clujenii sunt așteptați la marșul de solidaritate Cluj Pride, un marș pentru recunoașterea drepturilor pe care membrii comunității LGBTQ+ din România fie nu le au, fie le sunt încălcate.

La eveniment va participa comunitatea LGBTQ+ clujeană susținută de familii, prieteni, colegi de muncă, cât și de persoane publice locale și internaționale.

În acest an, mesajul organizatorilor Cluj Pride, care este și numele unei întregi campanii, este unul concis, simplu și imposibil de ignorat: #SuntemAici!

Participanții sunt așteptați pe platoul Sălii Sporturilor "Horia Demian" începând cu ora 17.00, iar la ora 17.30 invitații, printre care se numără și Andreas Wolter, vice-primarul orașului Koln (oraș înfrățit cu Cluj-Napoca), vor deschide cea de-a doua ediție a primului Pride din Transilvania.

La ora 18.00 se va porni în marș de pe platoul Sălii Sporturilor pe traseul aprobat de municipalitatea clujeană:

 • Splaiul Independenței
 • Podul Napoca
 • B-dul. 1 Decembrie 1918
 • Str. Giuseppe Garibaldi
 • Splaiul Independenței
 • platoul Sălii Sporturilor "Horia Demian"

Participanții sunt invitați să poarte pancarte cu propriile revendicări și mesaje care să invite la solidaritate, respect reciproc și asumarea identității cu încredere, materiale pe care le pot crea inclusiv în cadrul a două ateliere programate în timpul festivalului.

Manifestația va dura 3 ore și se va închide cu un Piano Bar Concert chiar pe platoul Sălii Sporturilor "Horia Demian", de la ora 19.00, având-o ca protagonistă pe Aminda, acompaniată la pian de Roje.

Foto ilustrativ

Organizatorii au solicitat aprobare de la municipalitate pentru a organiza marșul pe străzile centrale ale orașului, dar răspunsul primit nu a fost unul pozitiv. Autoritățile locale au spus că se fac lucrări de reabilitare a străzilor în acele zone.

"Este imperios necesar să ieșim la rampă ori de câte ori avem ocazia, să ne arătăm, așa cum suntem, sa ne spunem poveștile, să ne descoperim.

Cum altfel ne-ar putea cunoaște, cum altfel ne-ar putea accepta și recunoaște drepturile, dacă noi nu suntem aici să le cerem?

Împreună cu vulnerabilitatea și expunerea ce vin odată cu vizibilitatea, putem spera la eliminarea tabuurilor, a stereotipurilor și a preconcepțiilor, putem atrage apartenența și normalizarea.

Nu peste noapte ci în timp. În ritm constant și sigur", a spus Lucian Dunăreanu, președintele asociației LGBTQ clujene PRIDE România, organizator Cluj Pride.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile