Am găsit cele mai mișto tipe din noul val muzical în Orientul Mijlociu și-n Magreb (I)

Bianca Bârsan

Street Style
Share
10
Tweet
Foto: Facebook / Sevdaliza

Într-o industrie dominată de barbați, am reușit să găsesc reginele neîncoronate ale new wave-ului din Orientul Mijlociu și nordul Africii (ori din diaspora occidentală) - și încă ce-am găsit! Uite aici femeile musulmane și de culoare care au reușit să iasă din tiparele impuse de societate, să aibă o voce proprie și puternică și să lupte pentru drepturile lor, riscând sau nu critici aduse atât de propria comunitate, cât și din afara ei - because idei preconcepute și stereotipuri. Oricum, dă play și poate-poate auzi ceva ce-ți place!

Shadia Mansour / Palestina

Supranumită “the First Lady of Arabic Hip Hop”, Shadia Mansour cântă despre lupta politică din țara ei mamă, Palestina, despre conflictul din regiune, dar și despre dorința de libertate a palestinienilor. Deși prima limbă a sa este engleza, Mansour fiind născută în Marea Britanie, preferă limba arabă din motive lirice - și aici cred că ești de acord, e o limbă profund melodioasă și poetică , chiar dacă nu îi poți înțelege cuvintele. De la Shadia Mansour trebuie să asculți neapărat piesa asta despre keffiyeh (eșarfa tipic arăbească, cu imprimeu, pe care o vedeai și-acum 10 ani pe toate străzile), în care e foarte clară asupra rolului ei: keffiyeh e a arabilor, și nu e un accesoriu pentru hipstării albi de pe vremuri (îmi vine să bag un "Dear white people,..". Dar da, zi-le Shadia, că zici bine și le zici super catchy!

Meryem Saci / Alegeria x Montreal

O altă artistă hip-hop pe care nu am putut-o lăsa deoparte este Meryem Saci, de origine algeriană, care acum trăiește în Montreal. La fel ca Mansour, Saci își bazează rimele pe aceleași probleme sociale întâmpinate de grupurile marginalizate, oprimate sistematic de-a lungul timpului (fie ca vorbim de musulmani sau de persoane de culoare etc). Are un flow greu de imitat (ai să vezi) și folosește hip-hop-ul drept mod de rezistență non-violent, pentru a-și face vocea auzită. Saci poate să cânte în engleză, franceză și arabă, și face parte și dintr-un soul music collective, Nomadic Massive, alături de alți 7 membrii internaționali, inclusive Narcy (despre care o să-ți povestesc cu altă ocazie). Are o voce super smooth, super jazzy, dar mai bine constați tu asta:

Sevdaliza / Iran x Olanda

De Sevdaliza m-am îndrăgostit instant, cum am auzit prima piesă – aleasă random, de pe Youtube -, și cred că e genul de artistă care oferă ceva pe gustul fiecăruia. Născută în Iran, a ajuns în Olanda cu o bursă sportivă la 16 ani, apoi ceva mai târziu, după facultate, s-a apucat de muzică. Are o voce puternică, iar în piesele ei se aude sunetul ăla de synth care mă fascinează la ABRA, de exemplu, și care mi se pare teribil de senzual și de erotic. Dacă ar trebui să pun o etichetă genului de muzică produs de ea, probabil ar fi ceva la intersecția dintre trip-hop, synth pop, new wave r&b și EBM, dar cred că cel mai bine nu-i pun eu niciun label și te las pe tine să asculți.

KALI - Iran X Berlin

KALI, artista cunoscută în trecut după numele ei real, Maral Salmassi, e un fel de versiune personă a lui M.I.A., dacă ar fi să ne luăm după soundul eclectic, bolly-tech, așa cum îi zice chiar ea, adică o combinație reușită de sunete ghetto, baile funk (muzică dance originară în Rio de Janeiro), trap, hip hop și, evident, influențe din Bollywood și nord-Africane. Look-ul ei este unul aparte - cu siguranță dacă ai da nas în nas cu ea prin Berlin ai ști cine e -, iar muzica și vizualurile ei, clar o experiență de neratat. Dă play!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile