Kendrick Lamar tocmai a câștigat premiul Pulitzer pentru albumul DAMN.

Bianca Bârsan

Street Style
Share
Tweet
Kung Fu Kenny

Dacă până acum revenea fie operelor clasice sau simfonice, fie, mai târziu, celor de muzică jazz, după 1977, iată că acum, pentru prima dată în istorie, prestigiosul premiu Pulitzer pentru muzică îi revine unui rapper, așadar, bravo, Kenny!

DAMN., albumul lansat anul trecut de Kendrick, a fost descris de juriu ca fiind „o colecție excepțională de piese unite prin autenticitatea dialectului și dinamismul ritmului, care oferă imagini pline de emoție și sensibilitate, caracteristice vieții afro-americane moderne”.

Însă ce trebuie menționat este că nu vorbim acum despre un simplu premiu acordat unui artist afro-american - premiul a fost câștigat de o persoană de culoare pentru prima dată în 1996 -, ci despre recunoașterea unei întregi culturi și a unei întregi experiențe comune a marginalității și a discriminării, dar mai presus de toate, a supraviețuirii și a luptei de zi cu zi.

Experiența afro-americană în era Trump, în era în care violența și brutalitatea poliției împotriva persoanelor de culoare parcă nu cunoaște limite. Iar asta pentru că DAMN. a fost încă de la lansare mai puțin un simplu proiect muzical și mai mult un manifest politic și social adresat tuturor instituțiilor ce produc și reproduc rasismul în linie de masă.

Ca dovadă, lirismul ascuțit și on-point, care transformă aproape fiecare piesă într-un imn revoluționar, probabil cel mai ușor de observat pe piesele „Alright” sau „DNA”, răsună atât de sincer și relevant în ziua de azi, încât nici nu-i de mirare că, nu doar o dată, protestatarii din Statele Unite au ales să îl cânte în cadrul marșurilor Black Lives Matter. Da, DAMN. este fucking minunat și merită din plin premiul ăsta, contrar unor voci frustrate de pe marele internet, nu crezi?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile