Cum s-a transformat trupa Specii dintr-un fenomen social într-o memă

Cristian Dina

I like things
Share
137
Tweet
Nu, nu, suntem ok. Foto: Facebook Specii

„Specii e-n casă, doar că au intrat forțând ușa și cu măști pe față”. Cel puțin asta se întâmpla în 2009-2010, când Dragonu, Chimie și gAZAh erau mai populari decât ketamina pe care au injectat-o direct în fruntea listei de cumpărături a drogaților din România.

Din 2008 până prin 2012, țara noastră a fost paradisul drogaților (decenți), pentru că legalele erau la fel de accesibile ca laptele UHT și margarina. Întâmplarea a făcut ca în perioada aia să răsară trei băiețași de prin suburbiile Bârladului și ale Constanței care au zis „Hai să facem o trupă care să meargă bine cu Magic-ul, davaua și prenandezul”. Ideea părea nebunească: trupele din peisajul autohton abia dacă vorbeau despre alcool, iarbă și cox, poate niște Tussin Forte, timid.

Uite ce ochelari marfă am. Foto: Facebook Specii

Trupa se recomanda ca fiind una experimentală, caracterizată printr-un cumul de expresii care nu păreau să funcționeze împreună – oriental, grime, dubstep, dark, agresiv, sacadat, baritonal, multe interjecții, toate așezate deasupra unui dicționar de slang suburban –, dar care l-a prins pe publicul român ce nu știa la momentul ăla, însă avea să le mănânce din palmă.

Este clar pentru toată lumea că rampa de lansare pentru Specii a fost promo-ul de pe blocul din București. Versurile date pe loc de Dragon, strofa super chill a lui Chimie și intervenția atât de disruptivă a lui Kazi Ploae au fost formula pentru un clip nesperat de viral. Unde mai pui că în spatele camerei era Bean („Îl am pe omul meu Fasole, care filmează) de la Subcarpați, acum implicat și în proiectul Cred că sunt extraterestru.

Un pahar cu apă? Foto: Facebook Specii

Gustul succesului a venit din plin, mai rapid decât se aștepta, poate, oricine. Concertele curgeau ca picăturile de Vetased în lingură, iar piesele deveneau din ce în ce mai instigatoare, cu refrene ca „1: tetrahidrocanabinol, doi: bun așa, combină cu alcool, 3: ia-ți pastila, să-ți spargă pupila”. Trupa era fundamentată pe două axe extrem de bine definite: capacitățile de freestyle și off da dome ale lui Dragonu, respectiv stilul degajat și narativ al lui Chimie.

Haide, un concert Specii. Foto: Facebook Specii

Specii era, de fapt, asociat cu consumul de substanțe. Fie că preferai prafuri legale, iarbă, cocaină, MDMA, barbiturice, psihedelice sau inhalante, trupa avea referința potrivită pentru chimicala ta preferată. De altfel, amândoi MC-ii se descriau ca făcând „rap de chimicale”.

Nu-i nicio știre că their drug of choice era K-ul. Anestezicul cu efect disociativ era încă obscur la vremea respectivă, iar trupa a avut cu siguranță un aport important la creșterea popularității sale. Totuși, băieții nu se fereau de nimic și vorbeau relaxat despre consum și combinațiile pe care le făceau: „Cu heroina faci o grămadă de bani”, „Întodeauna vând grame, dealeresc, să-ți zic sincer, din asta trăiesc”, „În fiecare zi tre’ să producem mii, e scopul”.

Am ochii deschiși, de fapt. Foto: Facebook Specii

La începutul lui 2010, Kazi rupe colaborarea cu Specii, iar cei trei rămân singuri în proiectul „Ușile vol. 1”, pe care aveau să-l lanseze un an mai târziu. Banii au venit și au plecat la fel de repede, iar trupa „a luat o pauză de câțiva ani” în toamna lui 2011. 47 spunea în interviuri că motivul despărțirii a fost faptul că erau bolnavi: hepatite și alte boli infecțioase asociate consumului la seringă și excesului, în general.

Trupa a fost, indiscutabil, un fenomen care s-a stins, totuși, prea devreme. Toată lumea a simțit asta, fiindcă din 2011 au existat nenumărate întrebări care au rămas mult timp fără răspuns. De ce s-a despărțit trupa, mai există vreo șansă de reconciliere, piese împreună, Ușile vol. 2? Ultima întrebare a primit răspunsul la sfârșitul lui 2017, când a fost anunțat următorul album Specii. Dragoș a spus în concerte că e vorba de Ușile vol. 2, deși încă nu știm dacă așa se va numi albumul.

Ce fly era Chimiță aici. Foto: Facebook Specii

E 2018, dar Specii clar nu mai rupe străzile ca amfetamina-n State, și nici măcar nu mai au ketamina-n brațe. Nu. Specii a devenit trupa aia care pune instrumentale de la piese vechi în Vama Veche și dansează fără noimă pe scenă.

Trupa care și-a bătut joc de plătitorii de bilete de la Sunset Festival 2018, anunțând un concert Specii și generând un major hype, care ulterior s-a transformat într-un concert Dragonu & Chimie, cu piese de pe materiale noi și mantre dead, ca „Strigă spiriiiit! Strigă eeeehhh-ooohh!”. Vă rog eu.

Dragonu și Chimie au eșuat lamentabil în a promova un material care era așteptat de (prea) multă lume de 7 ani încoace. gAZAh a reacționat pe pagina lui de Facebook cu mesajul „Dacă nu vă mai ține... nu mai cântați”, dând share la Dia’gnoza. Piesa a fost prezentă în playlist-ul de la Sunset Festival, însă strofa lui Dragonu nu a existat, el preferând să strige „Ai grijă ce tragi, Specii, mă, mânca-v-aș, ai grijă ce bagi” peste instrumental. Trist și deloc marfă, Dragoș.

Sunt un pic transpirat doaaaar! Foto: Facebook Specii

Also, nu e deloc mișto să-ți cenzurezi piesele vechi. E ok să spui ”pulă”, „cocaină”, „drogat”. E jenant să încerci să-ți ștergi trecutul, dar, în același timp, să readuci la lumină numele Specii și să îl promovezi peste tot. Nu uita că Specii a însemnat și va însemna mereu droguri, golăneală, iarbă, beat-uri experimentale, Vama Veche, sânge în coaie, abordări filosofice, sound întunecat, introspecție într-un cadru spiritual (dar nu religios), chiar dacă insiști că „Întotdeauna, Specii, ne-am reinventat”.

Super ok. Foto: Facebook Specii

N-am vrut să aduc în discuție orientarea lor religioasă, dar e demn de menționat că „Vorbești de Dumnezeu. Ce? Că nu-l cunoști, doar frica de moarte vă face curioși”, care e relevantă în contextul acesta. Ah, și în caz că nu ați văzut, toată lumea căsca la Sunset. Sau, mă rog, pleca. Fiindcă a fost o gherlă.

Tu ce așteptări ai de la următorul album sPeCiI?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile