O carte eveniment: „Poveste de cartier”, biografia Danei Marijuana

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
65
Tweet
Dana Marijuana // Hyperliteratura // foto credits @ Gilda Comârzan
Dana Marijuana // Hyperliteratura // foto credits @ Gilda Comârzan

Prima carte biografică a unui cântăreț de rap din România și biografia primei cântărețe de rap din România, aceste sunt cele două premiere pe care le bifează „Poveste de cartier”, biografia Danei Marijuana.

S-a vorbit mult despre hip hop-ul și rap-ul românesc, dar s-a scris puțin spre deloc, astfel că nu se cunosc foarte multe detalii din spatele scenei acestui gen, care probabil a avut cel mai mare avânt spre sfârșitul anilor ’90.

Atunci apărea la noi și prima cântăreață de rap, Dana Marijuana, care avea să înregistreze în 1998, alături de formația La Familia, hit-ul Tupeu de borfaș, de pe albumul Nicăieri nu-i ca acasă, considerat cel mai bine vândut album al „muzicii de stradă” din România și până astăzi.

Ascensiunea Danei a fost extrem de rapidă, atât publicul cât și presa îndrăgind-o imediat, devenind vocea unei întregi generații care se regăsea în muzica și stilul ei. Însă gloria și energia Danei umbreau multe probleme și conflicte de care mai nimeni nu știa și prea puțini le-au înțeles apoi, când după numai 2-3 ani totul i s-a întors împotriva ei, iar dintr-un idol a decăzut într-o vedetă de can can, despre care s-au spus nenumărate lucruri jignitoare.

Ulterior aflarea veștii despre internarea ei la Spitalul Obregia, scandalurile cu propia-i familia, care din păcate au fost și televizate în show-uri de divertisment ieftin, drogurile sau relațiile toxice cu oamenii de care s-a înconjurat, au scos-o la fel de rapid de pe scena muzicală, unde de fapt ea abia își începea cariera.

Cu toate acestea, ea a rămas una dintre emblemele hip hop-ului românesc și este prima femeie care a abordat la noi acest gen, fiind unul dintre modelele unor ani pe care abia acum începem să-i percepem cu adevărat pentru culoarea și dinamismul reprezentat.

După aproape 20 de ani de la primul ei hit, Dana vrea să să-și spună povestea ei așa cum a fost cu adevărat, nu mutilată de presă sau de zvonuri, și la propunerea Editurii Hyperliteratura, a decis să scrie împreună cu Andrei Ruse biografia ei, Poveste de cartier, carte care va fi publicată la începutul lunii septembrie.

Dana Marijuana - Poveste de cartier

Există și o campanie de crowdfunding, astfel că cei care își doresc cartea o pot precomanda din timp, ajutând astfel la strângerea de fondurile necesare atât publicării, cât și promovării ei.

Vezi și clipul realizat de Hyperliteratura pentru campania de promovare:

Poveste de cartier va cuprinde copilăria și adolescența Danei în Sălăjan în fabuloșii ani ’80 și ’90, ai generației „cu cheia la gât”, cu inocența și frumusețea unor timpuri care cu siguranță vor răvăși multe amintiri pentru nostalgicii de acum, de 30 – 40 de ani, urmată de viața de stradă, de după blocuri, dură și neiertătoare, a lumii „băieților de cartier”, a drogurilor și a viciilor „noi”, căci eram abia după Revoluție, în care mulți și-au frânt mințile și sufletele, fără să știe în ce se aruncă.

Un al doilea capitol important și poate cel mai interesant va fi apoi începutul hip-hop-ului și rap-ului românesc, scenele underground ale acestui gen manifest, conflictele dintre cartiere, găștile și atacurile dintre trupe, lumea „de junglă” a banilor și a caselor de discuri de atunci, a prieteniilor care se transformau în trădări peste noapte și nu în ultimul rând a luptei pentru succes.

Nu în ultimul rând, ultima parte a cărții va deluși depresia Danei și ce s-a întâmplat cu ea după anii 2000, când o serie de dezamăgiri, neînțelegeri și, ulterior, o poveste de dragoste neîmplinită, au dus-o la prima internare „la nebuni”, care pe de o parte i-a fost fatală, iar pe de alta i-a schimbat întreg cursul vieții.

Apoi o continua luptă eșuată pentru revenire, intrarea în lumea modei și a bijuteriilor, căsătoriile, iubirea pentru țară și monarhie, nu în ultimul rând o cale aproape de mântuire aleasă de Dana va închide paginile acestei cărți, care sunt sigur că va trece cititorii prin toate emoțiile posibile.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile