Care a fost subiectul fierbinte pe care l-a deschis Macron la întâlnirea cu Iohannis

Share
Tweet

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, astăzi, o întâlnire bilaterală cu omologul său francez, Emmanuel Macron care a fost catalogată de șeful statului român ca fiind "foarte, foarte bună". Președintele francez s-a arătat preocupat de un subiect anume în cadrul conversațiilor.

Klaus Iohannis și Emmanuel Macron au abordat în cadru discuției de astăzi teme precum Schengen, bugetul zonei euro şi situaţia muncitorilor detaşaţi. Preşedintele Franţei a acceptat invitaţia lui Klaus Iohannis de a vizita, în perioada următoare, România, a anunţat, vineri, ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu.

"Am avut o primă întâlnire aşezată bilaterală cu preşedintele Macron. Am abordat într-un timp foarte scurt multe teme foarte importante pentru noi, pe colaborare şi bilaterală şi formate europene. Am discutat despre colabrări de exemplu pe Schengen, despre colaborarea pe care o pregătim pentru sezonul cultural", a spus Iohannis, afirmând că întâlnirea a fost "foarte, foarte bună".

Detașarea muncitorilor români

O temă importantă de discuţie a fost directiva europeană privind detaşarea muncitorilor, ridicată în cadrul întâlnirii de Emmanuel Macron. Acesta a fost și subiectul pe care l-a intersat cel mai mult pe șeful statului francez. Oficial nu s-a precizat dacă s-a ajuns la un consens, însă în campania electorală Macron a promis un set de reguli mai dure pentru străinii care ajung în Franța. Firmele franceze vor angaja străini doar în domenii unde se va considera că Franța nu are destulă forță de muncă, conform programului lui Macron.

"Doreşte să colaboreze cu noi, am arătat toată deschiderea pe acest dosar. (...) Trebuie să găsim soluţii care satisfac şi o parte şi cealaltă. Nu are rost să ne ascundem după deget şi să rămână fiecare pe poziţia lui. Trebuie discutat, trebuie negociat, trebuie soluţionată chestiunea", a spus Iohannis.

Miliardele franceze

Victoria lui Emmanuel Macron în luna mai a înseamnat că cele 11 miliarde de euro, sumă care reprezintă cifra de afaceri a marilor companii franceze din țara noastră, vor rămâne în România. Mai mult, nici exporturile românești, care se ridică la 3,5 miliarde de euro pe an, nu riscă să scadă din cauza unor decizii politice, cel puțin așa consideră analiștii. Valoarea importurilor anuale era de 3,2 miliarde de euro, conform datelor guvernului de la București.

Reamintim că Emmanuel Macron a obţinut victoria în alegerile prezidenţiale de duminică cu 66% din sufragiile exprimate, în faţa lui Marine Le Pen (34%), a anunţat Ministerul francez de Interne în noaptea de duminică spre luni după numărarea a 99,9% din buletinele de vot, relatează BBC News şi Reuters.

În acest moment, cifra de afaceri a principalelor companii franceze trece puțin de 42 de miliarde de lei, conform cifrelor raportate de aceste societăți la Ministerul de Finanțe. Alte investiții din Hexagon adună și ele afeceri de alte opt miliarde de lei, conform experților, ceea ce ridică la 50 de milioane de lei cifra de afaceri ale companiilor franceze din România. Altfel spus, aproape 11 miliarde de euro.

Cele mai importante companii franceze cu afaceri în România

Automobile Dacia – 19,1 miliarde de lei (13.884 salariați)

Renault Commercial Roumanie – 2,2 miliarde de lei (156 salariați)

Renault Mecanique Roumanie – 0,6 miliarde de lei (630 salariați)

Carrefour Romania – 5,1 miliarde de lei (7.985 salariați)

BRD – 2,1 miliarde de lei

Apa Nova – 0,8 miliarde de lei (2.144 salariați)

Danone Romania – 0,5 miliarde de lei (429 salariați)

Auchan Romania – 4,4 miliarde de lei (9.430 salariați)

Groupama Asigurări – 1,1 miliarde de lei (1.511 salariați)

Sanofi-Aventis România – 0,8 miliarde de lei (156 salariați)

Lafarge Ciment – 0,85 miliarde de lei (461 salariați)

Zahărul Oradea – 0,3 miliarde de lei(266 salariați)

Sermedic srl – 0,5 miliarde de lei (12 salariați)

IPSO - 0,5 miliarde de lei (330)

Cetelem IFN – 0,35 miliarde de lei

Alcatel-Lucent – 0,36 miliarde de lei

Delaco Distribution – 0,28 miliarde de lei (383 de salariați)

LS Travel Retail Romania – 0,41 miliarde de lei (144 salariați)

Leoni Wiring Systems Pitesti – 528607104 (2.660 salariați)

L’Oreal România – 283791683 (160 de salariați)

Saint Gobain Construction Products Romania – 0,3 miliarde de lei (481 salariați)

Metalimpex România – 0,19 miliarde de lei (133 salariați)

Viarom Construct România – 0,17 miliarde de lei (194 salariați)

Zahărul Luduș – 0,14 miliarde de lei (195 salariați)

Inergy Automotive Systems Romania – 0,12 miliarde de lei

Vilmar SA – 0,21 miliarde de lei (366 salariați)

Mini portret: Un Cioloș francez

Viitorul președinte al Franței a lucrat ca bancher de investiții pentru Banca Rothschild din anul 2008. Candidatul mișcării de centru En Marche! a fost promovat în politică tocmai de președintele socialist Francois Hollande, care l-a numit consilierul său pe probleme economice în anul 2012. Doi ani mai tarziu, Macron e numit ministru al Economiei în Guvernul socialist, fără să fie membru al acestui partid. Politicile promovate de el in calitate de ministru al Economiei, mai degraba de dreapta, pro-piață, i-au nemulțumit pe socialiștii francezi. Macron a părăsit executivul de la Paris la începutul anului 2016.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

Emmanuel Macron Klaus Iohannis Franta
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Extinde