Un atac planificat a avut loc în Paris. Autoritățile nu știu dacă a fost un atentat terorist sau o răzbunare

Share
Tweet
Paris

După o serie de atentate care s-au înregistrat în acest an în Marea Britanie, Franța a redevenit o țintă a atacurilor planificate. Șase militari au fost loviți de un autovehicol. Nu se știe dacă a fost un atac terorist sau o răzbunare.

Şase militari au fost răniţi, miercuri, după ce au fost loviţi de un vehicul într-o suburbie a Parisului. Primarul suburbiei afirmă că a fost vorba de un atac planificat deoarece vehiculul îi aştepta pe soldaţii, iar la această oră suspectul - care a fugit de la locul faptei - este căutat de către autorităţi.

Incidentul a avut loc în suburbia Levallois-Perret, în Hauts-de-Seine, în nord-vestul Parisului, iar şase persoane au fost rănite în rândul militarilor, dintre care doi sunt în stare gravă, a anunţat Prefectura Poliţiei. Aceasta a precizat că viaţa niciunui ofiţer nu este în pericol. Victimele au fost duse la spitalul Percy din Clamart.

Militarii ieşeau din cazarmă, în Piaţa Verdun, în jurul orei locale 8.15 (9.15 ora României), când au fost loviţi de vehicul, potrivit BFMTV. O operaţiune a poliţiei este în curs, iar oamenii legii îl caută în prezent pe suspect, care a fugit de la locul faptei, şi automobilul său, marca BMW.

"Este o agresiune odioasă", a declarat primarul din Levallois-Perret, Patrick Balkany.

Parisul, sub asediu

Militarii erau desfăşuraţi în cadrul operaţiunii Sentinelle, lansată în ianuarie 2015, după atacul de la Charlie Hebdo. În cadrul operaţiunii, 10.000 de militari, dintre care 3.000 în rezervă, sunt desfăşuraţi pentru teritoriul Franţei.

Primarul suburbiei pariziene unde militari au fost loviţi de un vehicule spune că a fost un atac planificat Primarul din suburbia Parisului Levallois-Perret afirmă că a fost vorba de un atac planificat, deoarece vehiculul îi aştepta pe soldaţi, relatează BFMTV. "Fără îndoială, a fost un act deliberat (…), acest vehicul îi aştepta”, a adăugat primarul Patrick Balkany, vorbind de "o agresiune odioasă".

Mai exact, vehiculul staţiona pe contrasens, pe o alee mărginită de imobile, pentru a aştepta ieşirea militarilor din Regimentul 35 de Infanterie. “BMW-ul a accelerat foarte tare, în momentul în care au ieşit. S-a întâmplat în centrul oraşului. S-a întâmplat foarte repede”, a subliniat edilul.

Între Franța și Marea Britanie

Cele două puteri ale Europei, Franța și Marea Britanie, au fost ținetele unor atentate în ultimii doi ani. Atât atentatul din Manchester (mai 2017), cât și cel din Londra (martie 2017) par a fi copiate din atacuri produse în Franța. Astfel, atacul din Manchester pare imitat din evenimentele înregistrate pe 13 noiembrie 2015 în Paris. Atunci, în sala de concerte Bataclan s-a produs o explozie în care au murit 130 de oameni.

În schimb, atacul din martie din Londra seamnă nu unul similar din Franța, produs în Nisa pe 14 iulie 2016. În seara zilei de 14 iulie 2016, un atentat a avut loc în Nisa, atunci când Mohamed Lahouaiej Bouhlel, cetățean francez cu origini tunisiene, a spulberat cu un camion frigorific de 19 tone o mulțime de oameni care sărbătoreau Ziua Națională a Franței pe Promenade des Anglais. Cel puțin 85 de persoane, inclusiv 10 copii, au fost ucise. Atentatorul a fost împușcat și ucis de poliție.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile