15 moduri în care s-a schimbat lumea în ultimii 20 de ani

Share
94
Tweet

Nimic nu surprinde transformarea lumii de-a lungul deceniilor mai bine decât o face un album fotografic.

La asta s-a gândit și fotograful japonez Hiroji Kubota, de la Magnum Photos, când a decis să își transforme arhiva cu fotografii realizate în ultimii mai bine de 50 de ani într-o carte. De la discursul lui Martin Luther King, I have a dream, și debutul mișcării Black Panther, în anii ‘60, la modul în care a evoluat viața locuitorilor din Asia, obiectivul cunoscutului fotograf le-a văzut pe toate.

Când nu ai astfel de fotografii la îndemână, ajută și cifrele. Datele ONU arată, de exemplu, că ponderea tinerilor (cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani), în totalul populației Globului, este la un maxim istoric - persoanele tinere reprezintă aproape o treime din populație, asta cu toate că și îmbătrânirea populației este reală. Numărul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani a crescut de la 490 de milioane, în 1990, la 765 de milioane, în 2010.

Cea mai bună idee ca să înțelegi ce s-a schimbat și ce nu este, însă, să faci o scurtă trecere în revistă a celor mai importante evenimente, lansări și obiceiuri noi. Asta am încercat cu lista de mai jos, care surprinde sumar câteva dintre schimbările din ultimii 20 de ani.

1. În ultimii 20 de ani, populația Globului a crescut de la 5,9 miliarde, la 7,6 miliarde, în timp ce numărul locuitorilor de la oraș a ajuns la aproape 4,2 miliarde (în 2018).

2. Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă s-a redus la jumătate, dar inegalitatea economică este în creștere, potrivit UNPFA (Fondul Națiunilor Unite pentru Populație).

3. Mortalitatea infantilă s-a redus semnificativ, cel mai important factor care a contribuit la schimbare fiind educația fetelor și a femeilor.

4. Gata cu presupunerile despre încălzirea globală: e aici, ca toată lumea să o vadă.

5. Din 1998, până astăzi, bancnotele și monedele s-au schimbat la față de câteva ori.

6. De pe măsuță, telefonul a ajuns în buzunar. E dus mai rar la ureche, ne face să îl privim și să îl butonăm tot timpul. Nu este o dependență oarecare: smartphone-ul a devenit, într-adevăr, indispensabil.

7. În 1998, doar 40% dintre americani erau online. În România, aproape că nu exista Internetul.

8. Așa arăta Yahoo în 1997.

9. De zece ani, viața noastră se învârte în jurul rețelelor de socializare. Facebook a fost creat, de fapt, în 2004, dar numărul utilizatorilor a început să crească semnificativ în ultimii șase ani. La începutul lui 2017, existau 9,6 milioane de utilizatori Facebook, în România.

10. 11 septembrie 1999 nu a schimbat doar America, ci întreaga societate. Între timp, s-au înmulțit problemele: Brexit, Grexit, Siria, Putin și Trump.

11. Trăim o nouă epocă a mișcărilor sociale. #Meetoo și March For Our Lives sunt doar câteva dintre ele. În 2010, Statele Unite a renunțat la politica Don’t Tell, Don’t Ask, instaurată de administrația Clinton în 1993, prin care li se permitea persoanelor gay să servească în armată doar dacă nu vorbeau despre orientarea lor sexuală.

12. Avem acum mașini electrice, mașini care se conduc singure și chiar mașini zburătoare. A, și o mașină care zboară în spațiu.

13. Nici fumatul nu mai e la fel: țigara electronică și IQOS iau treptat locul țigărilor clasice. Ambele sunt dispozitive electronice care nu implică arderea, fumul sau scrumul, IQOS venind cu câteva avantaje noi: nu folosește lichid cu nicotină, precum țigara electronică, ci tutun, pe care însă îl încălzește, nu îl arde, nu generează miros neplăcut, păstrează gustul autentic cu care s-au obișnuit fumătorii și poate fi utilizat în majoritatea barurilor și cafenelelor.

14. Realitatea virtuală a schimbat nu doar industria de gaming și modul în care înțelegem entertainment-ul, dar și diverse alte domenii. Este utilizată, de exemplu, în terapia medicală, în educație și training, în inginerie și pregătirea militară.

15. În ultimii ani, am identificat probleme noi: prea multă informație (oversharing) și nu întotdeauna corectă (fake news).

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile