3 alternative ieftine și avantajoase la mersul cu mașina prin orașe

Share
20
Tweet
sport Foto: Iryna Inshyna / Shutterstock

Străzile tot mai aglomerate, taxele tot mai mari pe mașinile cu emisii crescute de noxe, costurile de întreținere a unui autoturism, dar și lipsa locurilor de parcare sunt principalele motive invocate de cei care renunță să mai circule cu mașina.

Aglomerația urbană din trafic nu este specifică doar României; și alte state s-au confruntat cu ea, până să ia măsuri pentru descongestionarea intersecțiilor cu probleme și a arterelor circulate intens la ore de vârf. Potrivit Business Insider, state precum Germania, Norvegia, Danemarca, Franța sau Belgia au început să interzică accesul autoturismelor în centrul orașelor sau să perceapă o taxă șoferilor care nu se pot despărți de mașini.

În aceste condiții, mijloacele alternative de transport au început să câștige tot mai mult teren, iar numărul celor care se deplasează cu ajutorul lor a crescut la 14% din totalul populației din România, potrivit unui studiu. Iată care sunt cele mai populare astfel de mijloace alternative de transport și ce avantaje au ele:

Bicicletele și bicicleta electrică

Bicicleta rămâne mijlocul de transport preferat al celor care au renunțat la mașină și la transportul în comun. Cei care folosesc biciclete pentru a se deplasa la serviciu spun că economisesc mai mult timp astfel și, în plus, au șansa de a face și puțină mișcare, încă de la primele ore ale dimineții. 13% dintre români folosesc bicicleta pentru a ajunge la serviciu, iar dacă marile orașe ar investi serios în amenajarea mai multor piste pentru bicicliști și a unor locuri sigure în care aceștia să își poată lăsa bicicleta, procentul are crește. 90% dintre respondenții la studiu spun că ar folosi mai des acest mijloc de transport, dacă ar avea la dispoziție infrastructura necesară.

Tot mai populare devin și bicicletele electrice, în special în rândul celor care lucrează în corporații și nu își doresc să ajungă la serviciu transpirați de la atâta pedalat. Acestea au avantajul de a fi compacte, ușor de depozitat și de a compensa efortul depus pedalând, astfel încât să fie o soluție prietenoasă și pentru cei care nu sunt fani ai mișcării încă de la primele ore ale dimineții. Dacă te bate gândul să intri și tu în rândul celor care pedalează prin oraș, aici găsești niște modele moderne de biciclete, la oferte avantajoase și accesibile.

Trotineta

Trotineta a câștigat și ea popularitate în ultimii ani și s-a transformat într-un mijloc de deplasare cool, iubit de persoanele active, care au nostalgia copilăriei. Marele avantaje ale trotinetelor în fața bicicletelor sunt prețul mult mai accesibil, precum și flexibilitatea lor. O trotinetă poate fi transportată cu ușurință, este ușor de pliat și depozitat, chiar și la serviciu, astfel că nu trebuie să îți faci griji că ar putea dispărea din locul în care ai lăsat-o. Există două tipuri de trotinete: cele electrice, ale căror prețuri pot fi descurajante pentru cei care își doresc un mijloc de transport ieftin pentru oraș, și trotinete freestyle, cu un design inovator și preț atractiv, ideale pentru oraș.

Scuterul

Foarte populare în special în Italia, scuterele au devenit un simbol al străduțelor înguste din orașe precum Roma, Geneva sau Milano. Însă, în ultimii ani, măsurile antipoluare au început să ia în vizor și vechile scutere, așa cum s-a întâmplat în Geneva, unde primarul a decis să interzică circulația scuterelor produse înainte de 1999. În schimb, au început să crească vânzările scuterelor electrice, care se pot încărca de la orice priză și a căror autonomie este suficient de mare pentru a face drumul zilnic spre serviciu și înapoi acasă. Prețul unui scuter electric nou este, totuși, unul destul de însemnat: cele mai ieftine pornesc de la 2.000 de lei și pot ajunge chiar și la aproape 100.000 de lei, în funcție de specificații și tehnologia folosită la fabricare.

Așadar, pe măsură ce tot mai multe orașe adoptă noi reguli împotriva poluării, pe măsură ce străzile devin tot mai aglomerate, iar costurile deținerii unei mașini cresc de la an la an, să ne reorientăm spre un mijloc alternativ de transport pare a fi cea mai bună soluție. Iar dacă mai luăm în considerare și un studiu care arată că ne petrecem, în medie, 42 de ore pe an blocați în ambuteiaje și cheltuim peste 2.000 de lei, anual, pe benzină, argumentele pentru a schimba mașina pe unul dintre mijloacele alternative de transport devin tot mai puternice.  

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile