4 mari transformări pe care tehnologia le-a produs în jurul nostru în ultimii ani

Share
14
Tweet
Foto: SpeedKingz

În ultimii 15 ani, tehnologia a început să joace un rol tot mai important în viața fiecăruia dintre noi. A început să schimbe societăți, modul în care comunicăm și ne organizăm, să aducă soluții alternative la probleme vechi și să ne ofere viteza de care avem nevoie pentru a simplifica multe aspecte din viețile noastre. Dar atunci când vorbim despre tehnologie, nu trebuie să ne axăm exclusiv pe telefoane inteligente și rețele de socializare. Sunt multe alte aspecte pe care tehnologia le-a schimbat definitiv în bine.

4 mari transformări pe care tehnologia le-a produs în jurul nostru în ultimii ani

1. Orașele inteligente

Cum mai bine de jumătate din populația lumii locuiește în orașe, în creștere cu aproape 20 de procente față de acum 70 de ani, acestea s-au dezvoltat pentru a putea face față valului tot mai mare de oameni. Odată cu o populație mai mare, orașele au depins tot mai mult de tehnologie pentru o organizare mai bună, pentru o fluidizare mai naturală, astfel dezvoltându-se fenomenul IoT, și anume Internet Of Things, adică sute sau chiar mii de dispozitive inteligente, interconectate între ele, care pot fi controlate de la distanță de utilizatori. Alături de acest tip de tehnologie a apărut și casa inteligenta, în care internetul joacă un rol uriaș, oferind proprietarilor posibilitatea de a controla totul cu un simplu smartphone sau cu o tabletă. Menite să simplifice viața utilizatorilor și locuitorilor, aceste inovații au urcat rapid pe lista preferințelor celor care preferă să trăiască înconjurați de tehnologie.

2. Un mediu mai curat

Datorită dezvoltării IoT, sănătatea publică a devenit mult mai ușor de întreținut, mai ales în contextul în care poluarea aerului și a apei a dus la 9 milioane de decese numai în anul 2015, arată acest studiu. Astfel, orașe precum Delhi și Beijing implementează rețetele de senzori care alertează populația atunci când nivelul de poluare din aer este foarte ridicat. În Londra, astfel de senzori au fost montați pe biciclete firmelor de curierat și a mașinilor hibride, pentru a realiza în permanență o hartă în timp real a nivelului de poluare din atmosferă. Un proces similar este dezvoltat și în Oakland, California, acolo unde startup-ul Aclima, în parteneriat cu Google și cu cercetătorii de la Universitatea din Texas folosesc mașinile Google Street View pentru a oferi o hartă interactivă a poluării din atmosferă.

3. Agricultura inteligentă

IoT a devenit vital și pentru agricultura făcută atât de mari producători, dar și de către cei mici, mai ales pentru optimizarea inteligentă a consumului de apă și îngrășăminte. Odată cu seceta din California care a lovit în urmă cu câțiva ani, dronele au fost folosite pentru a obține imagini cu cele mai afectate zone, iar senzorii pentru sol au devenit obligatorii pentru a putea calcula în permanență modul în care se prezintă pământul.

4. Reducerea deșeurilor

Potrivit Food and Agriculture Organization of the United Nations, o treime din hrana produsă anual ajunge să se strice pe linia de producție. Vorbim așadar de 1,4 miliarde de tone de mâncare aruncată, de care altfel ar putea beneficia comunități uriașe. Astfel, pentru a reduce irosirea unei mari părți din această cantitate de hrană, prin camere video, senzori, stații meteo și inteligență artificială, Prospera, un startup din Israel, poate ajuta fermierii să crească productivitatea cu o treime. În același timp, Universitatea din California a dezvoltat un senzor wireless, Davis, care monitorizează în permanență sănătatea frunzelor, pentru ca fermierii să știe în orice clipă cum trebuie să mențină procesul de irigație. În Africa, startup-uri precum Farmerline și AgroCenta folosesc Big Data pentru a livra în timp real informații fermierilor despre prețurile de pe piață și cantitățile de alimente căutate pentru a le putea eficientiza rețeaua de distribuție, astfel reducând tonele de alimente care ajung de multe ori la gunoi.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile