5 motive pentru care România poate fi văzută ca un Silicon Valley al Europei

Share
92
Tweet

Nu în puține rânduri, România a fost considerată de investitori din Statele Unite ale Americii, Europa și de publicații internaționale țara cu cel mai mare potențial în zona IT din regiune, fiind denumită drept un posibil Silicon Valley al Europei. Internetul de mare viteză, aplecarea spre inovație continuă, numărul mare de dezvoltatori, programatori și tineri antreprenori orientați spre tehnologie și avantajul unui cost de viață mai scăzut față de alte țări cu care România ar putea concura au transformat țara noastră într-un mediu atractiv pentru companiile din domeniul inovației care caută să-și extindă activitatea și chiar să transforme România într-un pilon central în regiune pentru produsele lor.

5 motive pentru care România poate fi văzută ca un Silicon Valley al Europei:

1. Poziționarea excelentă în regiune

Dezvoltarea accelerată a zonei IT și dedicată inovației în România reprezintă un avantaj important în această regiune a Europei. Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care un companie importantă precum Philip Morris International a investit aproximativ 500 de milioane de euro pentru reconversia fabricii de la Otopeni, pentru a aduce și dezvolta în regiune, tehnologia încălzirii tutunului, o inovație care elimină scrumul, dar și mirosul neplăcut al țigărilor clasice. 

2. Costuri reduse față de Europa de Vest sau Statele Unite ale Americii

Acesta a fost argumentul pentru care Robert Knapp, un antreprenor german, a ales România în detrimentul altor țări, precum Germania, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii ca să-și deschidă propria companie de VPN, CyberGhost, potrivit publicației ZDNet. Cu 100.000 euro la început, acesta susține că a reușit să țină afacerea pe picioare și s-o dezvolte timp de 6 ani în România, în timp ce în Germania ar fi fost nevoit s-o închidă după 18 luni, iar în Silicon Valley după numai 3-4 luni. Spre deosebire de țările din vestul Europei sau de Statele Unite, un dezvoltator la nivel junior încasează în România aproximativ 700 euro, pentru ca venitul lunar al unuia experimentat să ajungă la aproximativ 3500 de euro, artă datele agenției de recrutare Adecco.

3. Un val tânăr de dezvoltatori cu spirit antreprenorial

Aceasta este concluzia la care a ajuns CEO-ul Fitbit, după achiziționarea Vector Watch, un start-up românesc. Potrivit unui interviu acordat în Financial Times, Eric Friedman, co-fondatorul Fitbit explică: “Ceea ce mi s-a părut impresionant este numărul mare de tineri antreprenori, de puțin peste 20 de ani, care au imaginația și forța să provoace un ecosistem global de start-up-uri. În România, dezvoltarea acestei piețe este extrem de pozitivă.”

4. Potențial important de inovație

Deși neexploatat pe măsură, România deține un potențial important de a veni cu inovații la nivel internațional. Iar acest lucru se datorează în principal numărului mare de dezvoltatori, care, raportat la numărul total de locuitori din țară, depășește ca procentaj țări precum Statele Unite, China, Rusia sau India, arată o analiză realizată de publicația americană Forbes.

5. Cele mai rapide servicii de internet din Europa

Un alt avantaj pe care scena dedicată inovațiilor tehnologice din România îl are este viteza extrem de mare a serviciilor de internet, unde România se află pe primul loc în Europa și se înscrie între primele 10 țări la nivel global, potrivit Ziarul Financiar. Acest lucru a atras foarte multe companii de tehnologie și inovație în comunicații și IT să-și dezvolte afacerile în acestă parte a continentului având România ca centru regional. 

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile