6 efecte pozitive neașteptate ale jocurilor video asupra creierului

Petru Vasile

Content Manager
Share
17
Tweet
wgt

Jocurile video au născut o dezbatere aprinsă în ultimii ani în privința beneficiilor sau problemelor care derivă din această activitate, la care participă atât adulții, dar mai ales copiii.

Există numeroase studii care afirmă faptul că mintea umană poate fi ajutată datorită jocurilor care abordează teme ce pot provoca atenția, stimula inteligența și promova gândirea analitică. Marele avantaj pentru creșterea tot mai mare a interesului în acest moment este faptul că cele mai importante jocuri sunt mereu la îndemână și se regăsesc pe dispozitivele mobile, precum telefoane și tablete. Iar specialiștii susțin că sunt și foarte utile.

6 efecte pozitive neașteptate ale jocurilor video asupra creierului

1. Îmbunătățesc memoria

Un studiu realizat în 2015 de către Jurnalul de Neuroștiință condus de Universitatea din California a demonstrat că jocurile 3D au un impact pozitiv asupra minții, reușind să îmbunătățească substanțial memoria celor 69 de participanți la studiu. “Grupa care a primit Super Mario 3D World a performat mai bine la testele de memorie, spre deosebire de cea care a fost pusă să se joace Angry Birds“, arată studiul.

2. Au efect terapeutic

Jurnalul American pentru Medicină Preventivă a publicat o lucrare compusă din 38 de studii care arată că sănătatea a 195 de pacienți a fost îmbunătățită datorită jocurilor video, din punct de vedere mental. Profesorul Jeffrey Gold de la Universitatea din California susține că jocurile video reușesc chiar să reducă durerea fizică, din cauză că distrag atenția creierului de la stimulii de durere.

3. Efecte pentru pacienții cu dislexie

Un studiu din 2013 realizat de Cell a încercat să observe care sunt efectele jocurilor video de acțiune asupra copiilor aflați cu vârste între 7 și 13 ani care sufereau de dislexie. Rezultatele studiului au scos la lumină o capacitate mai bună a copiilor de a putea citi mai cursiv decât până în acel moment. Cercetătorii consideră că viteza acțiunii din jocuri i-a ajutat pe copii să își antreneze mai bine capacitatea de a sta atenți pentru o perioadă mai lungă de timp.

4. Pot diminua efectele traumatice

Tetris este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate jocuri din istorie, iar acum oamenii de știință au descoperit că acesta ar putea avea și un efect surprinzător asupra creierului. Jocul a fost folosit ca un experiment în Marea Britanie, la Spitalul de Urgență din Oxford, unde pacienții aflați în așteptare au fost puși să se joace Tetris pentru 20 de minute. Datorită acestui joc, 67% dintre cei 37 de pacienți au suferit semnificativ mai puține flashback-uri traumatice, spre deosebire de ceilalți 34 care au trecut prin procedurile standard de primire în spital.

5. Stimulează inteligența

Jocurile pe console au efectul de a stimula inteligența, arată un studiu realizat în 213 de către PLoS ONE, în urma unui test cu 5 grupuri de persoane care s-au jucat câte o oră zilnic timp de 4 săptămâni. La final, aceștia au reușit să termine teste mult mai repede și să fie mai rapizi în executarea sarcinilor.

6. Jocurile și materia cenușie din creier

Institutul Max Planck din Germania a reușit ca în 2014 să facă legătura între jocurile video și materia cenușie din creier, după ce au descoperit că petrecerea timpului pentru a juca Super Mario 64 a dezvoltat anumite regiuni ale creierului, mai ales cele pentru orientarea în spațiu, dezvoltarea memoriei, planificarea strategică și funcțiile motorii. Într-un final, aceștia au descoperit că cei 24 de participanți la studiu aveau mai multă materie gri dezvoltată în partea dreaptă a hipocampusului.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile