6 strategii financiare care te vor învăța să nu mai arunci cu banii pe fereastră

Share
105
Tweet
Foto: Shutterstock

Modul în care știi să-ți ții banii sub control te poate ajuta să reduci cheltuielile lunare și să reușești chiar să strângi într-un an suma necesară pentru o vacanță de vis.

De foarte multe ori te vei plânge că banii nu îți ajung, însă în multe cazuri problema stă și în felul în care sunt gestionați. De la haine, accesorii și alimente, până la pofte sub impuls, sunt multe tentații care îți influențează modul în care îți cheltuiești banii în fiecare lună. Cu puțină atenție și cu mai multă disciplină poți rezolva această problemă și vei economisi banii pentru când vei avea cu adevărat nevoie de ei.

1. Planifică-ți cheltuielile lunare

Una dintre primele greșeli pe care le poți face și care costă o bună parte din bugetul tău lunar este să nu știi ce cheltuieli vei avea în următoarea lună. E și păcat, pentru că multe dintre acestea pot fi anticipate și calculate din timp.

În primul rând, ai cheltuielile fixe, precum abonamentul la mijlocul de transport în comun, cel de la sala de sport și abonamentul la telefon. Urmează apoi cheltuielile variabile, unde intră întreținerea, lumina, gazele. Peste toate acestea, vei mai avea cheltuieli pentru mâncare, pentru distracție, pentru taxe anuale dar și pentru alte obiective. Odată ce ți-ai calculat cheltuielile, vei ști exact cu cați bani rămâi pentru alimente și alte cumpărături.

2. Ai grijă de bunurile tale

Îți cumperi un ceas pe care îl zgârii după câteva zile, un laptop care cedează la scurt timp după ce-ai instalat un joc nou sau scapi telefonul cel nou pe jos și îi distrugi ecranul? Toate aceste greșeli costă, pentru că de fiecare dată vei fi obligat ori să repari, ori să schimbi ce ai distrus.

Grija pentru bunurile tale te va scuti de multe cheltuieli inutile. Fă-ți un obicei din a citi instrucțiunile de folosire ale electronicelor tale și urmează recomandările producătorilor pentru întreținerea lor. Dacă ești fumător și utilizezi un dispozitiv heat-not-burn IQOS, de exemplu, este simplu să înveţi cum se curăță dispozitivul, pentru a putea beneficia cât mai mult timp de el.

3. Cumpără doar alimentele de care ai nevoie

Cumperi impulsiv atunci când intri într-un supermarket, iar asta se vede lunar pe lista lucrurilor inutile pe care ai aruncat banii. Unele alimente rămân mereu în frigider fără să fie consumate și, când într-un final te-ai decis să gătești, îți dai seama că s-au stricat sau că le-a expirat termenul de valabilitate..

Un studiu publicat în New York Times arată că omenirea pierde 1,3 miliarde de tone de alimente anual, adică o treime din producția globală. Fă-ți o listă cu alimentele de care chiar ai nevoie, iar după ce te-ai întors cu ele acasă consumă-le începând cu cele care expiră mai devreme.

4. Urmărește ofertele

Există situații în care ajungi să cheltuiești mai mult decât ți-ai propus pentru că nu urmărești ofertele de pe piață. Reducerile oferite de unele magazine în anumite perioade din an se pot dovedi foarte utile atunci când vrei să rămâi cu bani în buzunar.

În fiecare sezon este o perioadă dedicată reducerilor, și toate magazinele care se respectă încearcă să-și fidelizeze clienții cu prețuri reduse cu până la 70%. Poți profita de solduri ca să ai un beneficiu dublu: să-ți cumperi lucrurile pe care ți le dorești și să faci economii serioase la buget.

5. Învață să fii cumpătat

Lași apa să curgă deși nu o folosești, la fel și cu focul la aragaz, folosești mașina de spălat vase chiar și atunci când ai câteva farfurii pe care ai putea să le cureți de mână. Toate aceste obiceiuri apărute din comoditate îți umflă facturile lunare, iar rezultatul va fi vizibil în bugetul tău.

În plus, dacă încerci să trăiești pe picior mare, deși salariul nu este suficient, vei acumula datorii, dobânzi și mult stres. Dacă nu ești realist cu momentul în care te afli din punct de vedere financiar, riști să intri într-o criză reală de lichidități, iar acest lucru îți va pune în mare pericol capacitatea de a plăti facturile esențiale într-o lună.

6. Îndeplinește-ți angajamentele

Îți iei angajamentul că vei merge la sală, îți faci abonament pe trei luni, îți cumperi echipament scump, după care mergi de trei ori într-o lună și renunți complet la idee. Acesta este doar un exemplu de angajament pe care îl ignori și care te va costa.

Înainte de a lua astfel de decizii, fii întâi cumpătat, mergi cu pași mărunți, până când ești convins că ai de gând să faci asta pentru o perioadă lungă de timp, ca să știi exact dacă merită să investești în continuare. Altfel, nu vei face decât să pierzi foarte mulți bani degeaba.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile