94% dintre femeile de la Hollywood spun că au fost hărțuite sexual

Share
Tweet
Foto: shutterstock.com

Situația e mult, mult mai gravă decât credeam cu toții.

De la debutul mișcării #metoo, care a declanșat un scandal sexual imens la Hollywood, o mulțime de bărbați celebri au fost demascați ca fiind agresori perverși. Peste 70 de vedete, printre care Kevin Spacey, Louis C.K. sau Danny Masterson, s-au trezit cu întreaga carieră ruinată peste noapte, după ce femeile din showbiz au prins curaj și au povestit experiențele sexuale traumatizante la care au fost supuse de ei.

Peste 70 de agresori care s-au ascuns ani întregi pe covorul roșu, în spatele unor zâmbete charismatice pentru aparatele foto. Mulți dintre ei au hărțuit câte 3-4 femei, alții chiar peste 80, cum e cazul producătorului Harvey Weinstein. Care o fi numărul total al victimelor? Fix asta a vrut să afle publicația USA Today, iar sondajul lor dezvăluie niște cifre halucinante: 94% dintre femeile de la Hollywood au fost hărțuite sexual cel puțin o dată de-a lungul carierei.

Producătorul Harvey Weinstein, acuzat de hărțuirea sexuală a peste 80 de femei (foto: youtube.com)

Jurnaliștii au vorbit cu 843 de femei care lucrează în industria americană de film. Aproape toate - producătoare, actrițe, scenariste, regizoare, editoare – spun că au fost hărțuite la locul de muncă cel puțin o dată. Cea mai des întâlnită practică în sensul ăsta vizează comentarii de natură sexuală și glume porcoase, situație prin care au trecut 87% dintre femeile hărțuite.

Dintre femeile care spun că au fost hărțuite, 75% recunosc că au asistat și la umilirea verbală a altor colege de muncă, prin vorbe libidinoase.

Din păcate, hărțuirea nu se oprește aici – abia începe. 69% au fost pipăite într-o manieră sexuală în timpul serviciului de către un coleg sau un superior ierarhic.

39% au primit poze cu conținut sexual, gen dick pics, fără să le ceară și fără să și le dorească. E și asta o formă de hărțuire. 29% au avut parte de același lucru pe viu, în sensul că superiorii sau colegii le-au arătat spontan zonele intime (flashing).

64% spun că li s-a cerut explicit să întrețină relații intime, în vreme ce 21% chiar au fost violate.

În fine, 10% (actrițele) își amintesc că, la un moment dat, li s-a cerut să se dezbrace complet în timpul probelor pentru obținerea unui anumit rol. Asta fără să fie anunțate în prealabil.

De ce n-au zis nimic până acum? De ce au așteptat mișcarea #metoo ca să-i demaște pe indivizii ăștia în fața întregii lumi? În primul rând, pentru că nu se așteptau să se facă dreptate. 40% dintre femeile hărțuite spun că nu au avut niciodată încredere în sistem. 34% nici măcar nu își dăduseră seama că ce pățeau poate fi catalogat drept hărțuire sexuală, iar 32% au tăcut din lipsă de dovezi.

Foto: pixabay.com

Din fericire, lucrurile s-au schimbat în bine. Scandalul de la Hollywood a încurajat femeile din întreaga lume să-și povestească experiențele traumatizante, hashtag-ul #metoo fiind folosind prin Social Media de milioane de ori până în prezent.

Trecutul nu poate fi schimbat, oricât de mult ne-am dori, dar poveștile de genul ăsta nu trebuie păstrate sub tăcere – singurul care are de câștigat e agresorul. Dacă ai avut parte și tu de vreo experiență similară, nu zic să postezi neapărat pe Facebook, dar la Poliție tot ar trebui să dai o fugă.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile