Adio, Stan Lee... Părintele universului MARVEL a murit la 95 de ani

Share
31
Tweet
Stan Lee la premiera filmului „Spider-Man: Homecoming” (2017) Foto: 123rf.com

S-a stins legenda mulțumită căreia încă ne mai distrăm ca niște copii la cinema, deși suntem adulți în toată firea.

Conform CV-ului, Stanley Martin Lieber a fost un scriitor, editor și producător de benzi desenate american. Pentru noi, fani înrăiți ai muncii sale, a reprezentat mult mai mult de-atât. Stan Lee a fost un adevărat supererou, la fel ca cei cărora le-a insuflat viață în paginile revistelor. Ideile lui îndrăznețe au revoluționat nu doar industria benzilor desenate, ci divertismentul per total, întreaga cultură populară, conturând povești și personaje iubite de copii și adulți din toată lumea.

Din păcate, aventura vieții lui Stan Lee s-a încheiat... Părintele universului MARVEL a murit aseară într-un spital din Los Angeles, la vârsta de 95 de ani, după ce fusese internat de urgență luni dimineață.

Stan Lee primind propria stea pe Hollywood Walk of Fame, în 2011 Foto: hepta.ro | Abaca Press / Hahn Lionel/ABACA

Deși lumea e mai familiară cu personajele lui decât cu figura creatorului, Stan Lee a avut câte o apariție cameo în toate filmele Universului Cinematografic MARVEL de până acum. L-ai văzut de o grămadă de ori, chiar dacă poate nu știai cine e. A apucat să filmeze și câteva cameo-uri în avans, tocmai pentru eventualitatea în care nu mai apuca să joace în timpul producției propriu-zise. Spre exemplu, o să-l revedem în următorul „Avengers”, care ajunge în cinematografe pe 3 mai 2019.

În colaborare cu diverși alți artiști grafici, Stan Lee a creat unele dintre cele mai recognoscibile figuri din istoria pop culture, printre care: Spider-Man, Hulk, Thor, Iron Man, X-Men, Fantastic Four, Daredevil, Black Panther, Doctor Strange sau Ant-Man.

S-a alăturat companiei MARVEL încă din 1939, anul când s-a fondat viitorul gigant al benzilor desenate. Pe vremea aia, firma se numea Timely Comics. Treaba lui Stan Lee, în vârstă de 17 ani atunci, era să se asigure că graficienii au suficientă cerneală în călimară, să le aducă prânzul, să șteargă urmele de creion după finalizarea desenelor, să verifice textul de greșeli și alte mărunțișuri de-astea. Doi ani mai târziu a început să redacteze propriile scenarii, iar la 19 ani a fost numit editor interimar, poziție care până la urmă i-a fost acordată full-time. Stan Lee a lucrat ca editor-șef la MARVEL până în 1972, când a devenit publisher.

Stan Lee la San Diego Comic Con 1975 Foto: photo by Alan Light | en.wikipedia.org/wiki/Stan_Lee#/media/File:Stan_Lee_1975_cropped_(3).jpg

Fără el, nu am fi avut toate desenele alea mișto cu supereroi pe Fox Kids în anii ’90. Fără Stan Lee, nu am fi avut Universul Cinematografic MARVEL, cea mai ambițioasă și îndrăgită franciză din lumea filmului (la egalitate cu Star Wars). Fără Stan Lee, cultura populară ar fi fost infinit mai săracă și nu i-ar fi păsat nimănui de ea.

Adio, Stan Lee, și mulțumim pentru tot!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile