Alimentele astea provoacă dependență mai rău decât drogurile

Share
16
Tweet
alimente Foto: istock

Există atât de multe lucruri în viața noastră, încât nu putem renunța sub nicio formă sau nu putem exista cu adevărat fără ele.

Iar dependența de alimente este una din gravele probleme cu care societatea se confruntă.

Oamenii de știință au arătat că anumite mâncăruri creează dependenţă şi determină un consum din ce în ce mai mare.

De exemplu, specialiștii susțin că biscuiții Oreo pot da o dependență comparabilă cu cea a drogurilor - cocaină. Pentru a-şi demonstra teoria, cercetătorii de la Colegiul Connecticut din SUA au pus biscuiţi Oreo într-o parte a unui mic labirint pentru şoareci şi prăjituri de orez în cealaltă parte. Atunci când şoarecii au fost puşi în labirint, au preferat să se îndrepte, de nenumărate ori, spre partea cu biscuiţii Oreo.

Se pare că rezultatele acestui studiu sunt asemănătoare cu un alt studiu în care s-au folosit substanţe care dau dependenţă. Intr-o parte a labirintului şoarecilor li se injecta morfină sau cocaină, iar în partea opusă o soluţie salină. Iar cei mai mulţi şoareci s-au îndreptat către cocaină.

Cerealele cu lapte sunt una dintre cele mai populare variante de mic dejun. Însă ce nu știai este faptul că acestea pot conține gluten, care este toxic pentru intestine, acid fitic, ce blochează absorbția mineralelor și diversi opioizi naturali. Oamenii de știință spun că dau dependență, precum drogurile.

Și înghețata provoacă dependență. Un studiu efectuat de o echipă de cercetători americani din Oregon arată că îngheţata poate provoca o puternică dependenţă, la fel ca şi drogurile. Atunci când consumăm înghețată în cantități mari, chimicalele din aceasta interferează cu stimulii către creier care ne fac să ne simțim mulțumiți, astfel că ne mai dorin o nouă porție de înghețată.

Oamenii de știință au efectuat IRM-uri celor care mănâncă înghețată și au descoperit că pofta lor este asemănătoare cu cea a toxicomanilor.

Știai că brânza creează dependență? Savanții americani susțin că brânza este asemănătoare drogurilor, din cauza unei substanţe chimice,"caseină", care provoacă dependenţă şi activează aceleaşi regiuni cerebrale. Aceștia spun că efectul pe care brânza îl are asupra creierului este atât de puternic încât au denumit-o "cocaina produselor lactate".

Cafeaua noastra cea de toate zilele dă dependenţă fiziologică şi psihologica. Un studiu realizat de cercetătorii americani sugerează că mulţi oameni sunt atât de dependenţi de cofeină, încât suferă simptome ale sevrajului şi nu pot reduce consumul de cofeină.

„Efectele negative ale cofeinei nu sunt recunoscute, deoarece este un drog acceptabil din punct de vedere social şi consumat pe scară largă, ce a fost integrat în obiceiurile şi în rutinele noastre”, a declarat Laura Juliano, coautoare a cercetării, de la Universitatea Americană din Washington.

Medicii avertizează și în privința consumului de băuturi carbogazoase - provoacă dependenţă şi duc la obezitate.

Potrivit ultimelor studii, băuturile carbogazoase provoacă deteriorări grave ale celulelor.

Chipsurile creează o dependență asemănătoare celei induse de droguri, respectiv o reacție de dependență prin stimularea secreției unor substanțe de tipul canabinoidelor.

Despre ciocolată s-au spus multe. S-a zvonit faptul că provoacă apariția coșurilor, a cariilor sau a kilogramelor în plus. Dar ce facem cu dependența pe care aceasta o dă? De ce mâncăm ciocolată? Pentru că ne face să ne simţim bine, evident.

Cercetătorii de la University of Michigan au observat că impulsul de a mânca ciocolată în exces este cauzat de o parte neaşteptate a creierului şi de producţia unei substanţe naturale asemănătoare opiului.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile