Alimentele organice, o pierdere de bani sau un risc scăzut de cancer?

Share
Tweet
alimente Foto: shutterstock.com

Un nou studiu realizat pe aproape 69 000 de francezi a arătat că cei care au consumat mai multe alimente ecologice au avut mai puține șanse de a dezvolta anumite forme de cance .

Dar oamenii care aleg să mănânce produse ecologice ar putea să dezvolte cancer din alte motive care nu sunt legate de consumul de alimente ecologice.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă pesticidele joacă un rol în riscul de cancer.

Fructele, legumele, carnea și produsele lactate care sunt certificate organic pot fi cu 25% până la 100% mai scumpe decât soiurile neecologice.

Dar un nou studiu pe termen lung are scopul de a afla dacă consumul de alimente organice ar putea reduce riscul de apariție a unor forme de cancer.

Ultimul studiu al oamenilor de știință a constatat că persoanele ale căror diete sunt bogate în alimente ecologice de toate felurile, inclusiv fructe, legume, nuci, produse lactate, legume, cafea, și ceai au un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân sau limfatic.

Pentru studiu, cercetatorii au analizat ceea ce consumatorii francezi (mai ales femeile) au mancat in mod regulat timp de sapte ani, intre 2009 si 2016. Ei au comparat aceste date cu noi cazuri de cancer din grup si au descoperit ca participantii la studiu care au mancat alimente ecologice au avut cu 0,6% mai puține sanse de a dezvolta cancer. Aceasta este o diferență mică, dar evidentă.

Legătura dintre consumul de alimente organice și riscul de cancer a fost evidentă în special atunci când cercetătorii au analizat cazurile de cancer de sân în post-menopauză.

Cercetătorii din spatele acestui nou studiu au remarcat că unul din zece produse ecologice prezinta reziduuri de pesticide. Dar, pentru că acesta a fost un studiu pur observațional, cercetătorii au avertizat că sunt necesare cercetări mai concludente pentru a ști dacă pesticidele au un efect măsurabil asupra riscului de cancer. În plus, standardele și reglementările pentru agricultura ecologică sunt diferite în Europa față de SUA.

Mulți oameni nu își pot permite să cumpere produse ecologice, ceea ce face ca studiile să nu fie sigure.

Produsele organice din Franța costă, în mod obișnuit, cu 25% până la 35% mai mult decât produsele tradiționale de crescătorie, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură .

Oamenii de știință au observat de ani de zile că puterea și bogăția pot ajuta la protejarea oamenilor împotriva dezvoltării unor boli mortale, inclusiv a cancerului.

Alimentația sănătoasă este crucială

Oamenii de știință sunt destul de încrezători că mâncând mai multe produse proaspete, de orice fel, stimulezi sănătatea și poți ajuta la reducerea riscului de tumori agresive ale cancerului de sân. O analiză din 2012 a estimat că aproximativ 20.000 de cazuri de cancer ar putea fi prevenite în fiecare an dacă americanii ar mânca porții suplimentare de fructe și legume în fiecare zi. Aceasta cercetare a sugerat ca nu mai mult de 10 cazuri de cancer pe an ar fi cauzate de pesticide suplimentare.

„O dietă sănătoasă, indiferent de sistemul de agricultură, precum și activitatea fizică ridicată, sunt factori importanți de protecție împotriva anumitor tipuri de cancer și alte boli,“ a declarat Julia Baudry, autorul noului studiu.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile