Am vorbit cu românca din Top 50 jucătoare de Darts ale lumii

Share
136
Tweet
Foto: facebook.com/dsevici

Andreea Brad s-a apucat de darts în pubul unde lucrează ca ospătăriță. Cum prindea câte o pauză, cum arunca niște săgeți la țintă. Doi ani mai târziu, bucureșteanca era recunoscută oficial ca fiind una dintre cele mai bune 50 de jucătoare ale planetei.

La finalul anului trecut, Andreea urcase pe locul 47 în clasamentul BDO (British Darts Organisation), ceea ce înseamnă că era considerată oficial a 47-a cea mai bună jucătoare de Darts din întreaga lume. În prezent ocupă poziția 65 în același clasament, dar e hotărâtă să revină în vârf și chiar să-și doboare recordul personal.

După o competiție desfășurată în Brașov (pe care a și câștigat-o), Andreea a stat de vorbă cu noi(zz). Ne-a povestit cum a ajuns așa departe și ce planuri are pentru viitor.

Foto: facebook.com/dsevici

NOIZZ: Dintre toate sporturile din lume, de ce tocmai darts?

Andreea Brad: La început am făcut-o de amuzament. Lucram la „Dreamer's”, un pub unde lumea juca darts, însă timp de câteva luni nu mi-a trezit deloc interesul. Până într-o zi, când - mai în glumă, mai în serios - mi-a fost propus să încerc și eu să arunc la țintă. Mi s-a părut distractiv și de atunci nu am mai lăsat săgețile din mână.

NOIZZ: Conform Federației Române de Darts, ești cea mai bună jucătoare din toată țara. Cum e să fii pe locul 1?

Numărul 1 în clasamentul aferent sezonului competițional 2017-2018, la momentul ăsta, da. Mereu când mă gândesc la asta, nu neapărat la locul întâi în clasament, ci la fiecare concurs la care reușesc să câștig, simt că munca mea dă rezultate și nu cred că există un sentiment mai satisfăcător și care să mă ambiționeze mai mult.

Povestește-mi, pe scurt, drumul tău de la amatoare la Top 50 mondial.

Pentru a ajunge în clasamentul internațional, trebuie să participi la competițiile care se organizează sub egida BDO (British Darts Organisation). Acolo strângi un număr de puncte pentru fiecare tur trecut, în funcție de numărul de jucătoare, de categoria concursului.

Pentru mine totul a început acum aproximativ un an, prin participarea la Openul Olandei, cel mai mare din acest circuit. Acolo am reușit să joc finala de grupă, să ajung printre ultimele 32 de fete din aproximativ 300 de participante. Am pierdut meciul în fața unei multiple vicecampioane mondiale. Atunci am simțit că se poate, că eu pot mai mult. Știam că e nevoie de multă muncă pentru a ajunge la un nivel mai înalt.

Au urmat deplasări la concursuri în Europa, unde am tot acumulat puncte, iar în decembrie 2017 mă situam pe locul 47 mondial. Acum am căzut pe locul 65, dar sunt optimistă și cred că până la sfârșitul anului competițional mă voi situa undeva mai sus decât locul din anul precedent.

Cu ce performanță te mândrești cel mai mult?

Cea mai mare performanță într-o competiție oficială e, cu siguranță, locul 17 de la Openul Olandei. Poate că nu pare așa extraordinar, însă pentru mine a fost un start foarte motivant.

În facultate ai studiat Dreptul și Jurnalismul, în paralel. Cum de nu ai continuat pe unul dintre drumurile astea?

La un moment dat nu m-am mai regăsit în niciunul dintre domenii. Jurnalismul nu mă mai atrăgea, iar despre Drept nici nu vreau să mai aud. Viața mea se învârte acum în jurul jocului de darts, iar în afară de muncă și de antrenamente, care de multe ori se suprapun, nu prea mai am timp de altceva.

Foto: instagram.com/andreeabrad1234

Acum ai 24 de ani. Până la ce vârstă te vezi jucând darts?

Aș vrea să joc darts cât pot de mult, atât știu. Eu visez mult, îmi doresc mult și încerc să muncesc pe măsura viselor și dorințelor. Să văd de la un meci la altul o evoluție în ceea ce privește jocul, sau chiar și o evoluție la nivel psihic, de concentrare, de anduranță. Asta îmi doresc, lucrurile astea îmi dau încredere în mine și în ceea ce pot face pe mai departe.

Și ce urmează după asta?

Nu m-am gândit niciodată la ceea ce aș putea să fac după ce nu voi mai juca darts. Mi-ar plăcea să rămân implicată cumva, la nivel organizațional, măcar. Nu știu, în momentul ăsta nu pot să îmi imaginez cum ar fi viața mea fără darts.

Pe lângă antrenament zilnic, ce-ți mai trebuie ca să ajungi un mare jucător de darts?

Antrenamentul e cel mai important, ca în orice sport. Pe lângă, îți trebuie un psihic puternic, dar și aici e vorba de antrenament, de concentrare, doar că e ceva mai complicat. Și ai nevoie de susținere, de ajutor, mai ales la început - oameni care să îți spună unde greșești, ce faci bine, ce ai putea să îmbunătățești sau să schimbi. Eu fără sfaturile celor din jur nu cred că aș fi ajuns să joc la nivelul la care joc astăzi, sau poate că nu atât de repede. Pentru mine au fost esențiale, pentru că e un sport în care nu cred că exista momentul la care să ajungi să știi totul sau să încerci totul, iar o părere a unui alt jucator e mereu binevenită. Iar dacă există chiar și cea mai mică posibilitate să fie constructivă, trebuie încercată.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile