Antena 3 riscă să fie închisă, din cauza unor probleme absurde cu licența

Share
2.2K
Tweet
Gâdea și Badea la Antena 3 Foto: Screenshot youtu.be/CEp88qWV0cw | Screenshot youtu.be/5theZv-aSqU

Ar putea fi începutul sfârșitului pentru Antena 3, iar totul pornește de la o gafă absolut penibilă.

Ediția de aseară, 18 octombrie, a emisiunii „Punctul de Întâlnirea dezvăluit o chestie foarte interesantă referitor la modul în care operează televiziunea lui Gâdea. Mai precis, folosește Windows fără licență.

Treaba asta a fost dovedită în emisiunea lui Radu Tudor la ora 20:27, când a fost inserat un video cu Iohannis ținând un discurs. Dacă te uiți dreapta-jos, în colțul ecranului, înghesuit între logo-ul Antena 3 și crawl, vei vedea watermark-ul Windows care anunță că sistemul de operare funcționează fără licență. „Activate Windows: Go to settings to activate Windows.” e mesajul generat automat în momentul în care expiră licența.

Discursul lui Iohannis, cu „ștampila” Windows dreapta-jos Foto: Screenshot antenaplay.ro/punctul-de-intalnire

Programele pentru calculator, inclusiv sistemele de operare, sunt protejate de Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Nu-i OK nici să folosești tu acasă o copie piratată a Windows-ului, dar e infinit mai grav ca o persoană juridică să dețină calculatoare cu software nelicențiat.

Persoanele juridice care folosesc software fără licență, așa cum se pare că face Antena 3 cu Windows-ul, riscă amenzi de sute de milioane de lei. Dar asta nu-i tot. De la caz la caz, se poate ajunge la suspendarea activității între 3 luni și 3 ani, la închiderea unor puncte de lucru pe aceeași perioadă sau chiar la dizolvarea persoanei juridice. Cu alte cuvinte, Antena 3 riscă să fie închisă permanent pentru că s-a dat singură de gol.

Ai putea spune: „Păi, bine, dar watermark-ul Windows se vede doar pe clipul cu discursul lui Iohannis, nu e aplicat întregii emisiuni. Poate că filmulețul nu e proprietatea Antena 3, deci nu-i vina lor”. Având în vedere că nicăieri pe ecran nu vedem vreo etichetă care să precizeze sursa video, deducem că înregistrarea aparține într-adevăr postului de televiziune. Implicit, Windows-ul expirat e tot al lor.

Pe de altă parte, dacă filmarea cu Iohannis nu le aparține, faptul că au omis să precizeze sursa e cel puțin neetic, cel mult încălcare a drepturilor de autor. Oricum ai da-o, Antena 3 e vinovată de câte ceva.

Și când te gândești ce simplu le-ar fi fost să blureze watermark-ul ăla... Sau să lățească burtiera suficient încât să-l acopere. Aveau o mulțime de variante simple prin care puteau evita penibilitatea asta. Fie n-au observat, fie i-a durut undeva.

Să vedem acum dacă se autosesizează autoritățile, pentru că – în mod normal – gafa asta ar trebui să atragă niște controale la sânge privind valabilitatea licențelor software de pe calculatoarele grupului Intact. Dacă într-adevăr Windows-ul expirat le aparține, sunt șanse foarte mari să existe și altele în aceeași situație.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile