Aporcalipsa: Pesta porcină a distrus cea mai mare fermă din România, din cauza cadavrelor aruncate în Dunăre

Share
Tweet
Porc mort plutind pe Dunăre Foto: Facebook/Liviu Voicu

Facebook s-a umplut zilele astea de poze cu porci morți plutind pe Dunăre, situație alarmantă care anulează complet toate eforturile depuse pentru izolarea virusului african. În loc să-și îngroape sau să-și incinereze animalele bolnave, fermierii le aruncă în apă ca să contamineze mai departe și alte gospodării. Să moară și porcul vecinului, cum ar veni.

Autoritățile veterinare au descoperit weekendul ăsta două noi focare de pestă porcină africană, în Brăila. E vorba despre două ferme uriașe, la Gropeni și Tichilești, care creșteau laolaltă peste 175.000 de porci. Prima dintre ele, deținută de Tebu Consulting SRL, e chiar cea mai mare fermă din România la capitolul efectivelor de porci: 140.000.

Cum ambele ferme sunt amplasate foarte aproape de malul Dunării, iar pe apă plutește un șir neîntrerupt de hoituri, autoritățile au tras concluziaîntregul sistem de irigații a fost contaminat. Așa a ajuns virusul în furaj și pe padocurile fermelor, îmbolnăvind toți porcii.

„Noi am făcut tot ce s-a putut pentru protejarea fermelor pe uscat, însă până la urmă virusul a venit pe apă. Vina le aparţine acelor persoane inconştiente care au aruncat cadavre de porci în Dunăre. Aceşti cetăţeni inconştienţi - că altfel nu pot să le zic - sunt de vină pentru ce se întâmplă acum în aceste ferme”, spune dr. Gicu Drăgan, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila.

Tragic e că virusul nu s-a oprit aici. Centrul Local de Combatere a Bolilor a hotărât ieri să extermine preventivîntregul efectiv de suine de la un complex de tip comercial pentru creşterea porcului gras situat în localitatea Garvăn ca urmare a confirmării de către IDSA a prezenţei virusului pestei porcine africane”, dar și a tuturor porcilor din grospodăriile localităților Turcoaia, I.C. Brătianu, Cataloi, Cerna, Traianu, Mircea Vodă şi Dorobanţu.

Situația e cu atât mai complicată cu cât porcii pot contracta oricând virusul indirect. E de ajuns să intre în contact cu alte animale care au băut apă din Dunăre, devenind astfel purtătoare ale virusului, pentru ca toată criza s-o ia de la capăt după ce vom crede că am scăpat de ea.

Fermele de la Gropeni și Tichilești au incineratoare proprii, dar limitate: nu pot procesa decât vreo două tone pe zi, iar cadavrele celor 175.000 de porci cântăresc aproape 1.000 de tone. Deci ar dura cam un an jumate’ să scape de toate. Ori o să trimită porcii către alte incineratoare, ori o să-i îngroape. Sperăm doar să nu aleagă varianta #3, adică aruncarea lor în Dunăre, pentru că atunci leapșa asta a morții n-o să se încheie decât când rămânem cu zero porci în toată țara. Și se pare că acolo ne îndreptăm...

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile