Oamenii de știință au făcut un salt important în medicină – Au creat un vaccin anti-HIV

Share
69
Tweet
O celulă T infectată cu HIV Foto: www.commons.wikimedia.org

Potrivit cercetărilor publicate recent în The Lancet, oamenii de știință au făcut un progres important în lumea medicală.

Un nou vaccin împotriva HIV a fost testat pe maimuțe și oameni, iar rezultatele sunt încurajatoare.

Până acum, majoritatea încercărilor au eșuat, deoarece virusul este capabil să facă mutații rapid, făcând majoritatea vaccinurilor ineficiente.

Cu toate acestea, oamenii de știință din SUA au creat un vaccin care a reușit să dea rezultate pozitive.

Spre deosebire de alte teste, noul studiu are la bază vaccinuri „mozaic” care iau părţi din diferite virusuri şi le combină pentru a declanşa răspunsuri imunitare împotriva mai multor tipuri de HIV.

Specialiștii au început testarea vaccinului pe 2600 de femei - cu risc - din sudul Africii. Vaccinul are denumirea Imbokodo și trebuie să ajungă pe piață până în 2021.

În cadrul studiului, aproape 400 de adulți sănătoși din diferite țări au fost vaccinați cu mixul de virusuri HIV, iar organismul lor a reacționat așa cum s-au așteptat specialiștii. Sistemul imunitar a reacționat, producând anticorpi.

„Aceste rezultate reprezintă un pas important. Studiul demonstrează că vaccinul a indus răspunsuri imunitare robuste la oameni şi la maimuţe cu magnitudini, cinetică, fenotic şi durabilitate apropiate şi, de asemenea, a furnizat protecţie 67% împotriva infecţiei cu virusuri la maimuţe”, a precizat Dan Barouch, conducătorul studiului de la Center for Virology and Vaccine Research.

Aproximativ 37 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu HIV / SIDA, iar în fiecare an apar peste 1,8 milioane de cazuri noi.

În cei 35 de ani de epidemie HIV, doar patru tipuri de vaccin anti-HIV au fost testate pe om și doar unul s-a dovedit eficient.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile