Bărbatul care a salvat viețile a sute de oameni a murit de cancer la 45 de ani

Share
524
Tweet
Thomas Phelan (foto: facebook.com)

E posibil ca tocmai faptele eroice să-i fi provocat indirect moartea...

Thomas Phelan a fost un adevărat erou american. Pe 11 septembrie 2001, când Turnurile Gemene tocmai fuseseră doborâte, a intervenit fără ezitare și a salvat sute de oameni din zona respectivă a Manhattanului. I-a evacuat prin intermediul feribotului al cărui căpitan era, pe vremea aia.

În 2003, Phelan s-a alăturat Departamentului de Pompieri din New York, unde a continuat să salveze alte sute de vieți. Ulterior s-a reprofilat din nou, devenind pilot în Marina americană.

La numai 45 de ani, Thomas Phelan a murit vineri, răpus de cancer. E posibil ca boala să fi apărut în urma expunerii sale îndelungate la poluanți și substanțe cancerigene răspândite în aerul Manhattanului prin exploziile care au distrus World Trade Center.

Foto: coastguard.dodlive.mil

De la atacul terorist încoace, peste 5.400 de persoane au fost diagnosticate cu diverse tipuri de cancer asociate cu tragedia 9/11. Cam 4.700 dintre aceștia făceau parte din echipele de salvare sau erau voluntari care au hotărât să rămână la locul tragediei ca să ajute oricum puteau. Ceilalți 700 de bolnavi locuiau, munceau sau mergeau la școală prin vecinătatea World Trade Center în momentul atacului și au continuat să frecventeze zona în lunile următoare.

Primarul orașului New York, Bill de Blasio, le-a amintit pe Twitter cetățenilor că Phelan fusese o sclipire de lumină în vremuri întunecate: „În ceasul de cumpănă al orașului nostru, eroismul pompierului Thomas Phelan a salvat sute de vieți. Nu-i vom uita niciodată contribuțiile aduse societății și sacrificiul său”.

Tot respectul pentru Thomas Phelan și, în general, pentru oamenii care ajută din proprie inițiativă în astfel de situații. Va rămâne întotdeauna în memoria colectivă ca un adevărat erou.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile