Bolnavii de lepră din România primesc mai mulți bani de mâncare, dar suma e tot o bătaie de joc

Share
43
Tweet
Pacient al leprozeriei din Tichilești Foto: Screenshot video Facebook/TRINITAS TV | facebook.com/trinitastv/videos/662718883912778/

Ministrul Sănătății promisese că rezolvă situația absurdă a leprozeriei din Tichilești, că mărește alocația de hrană a pacienților, și într-adevăr a făcut-o. A mărit-o doar cât să nu putem spune că n-a făcut nimic.

În septembrie am aflat cu toții cât de greu o duc pacienții leprozeriei de la Tichilești, județul Tulcea, ultima rămasă activă în întreaga Europă. Fiecare zi e o nouă luptă pentru supraviețuire în cazul lor, dar nu din cauza bolii cumplite de care suferă, ci din cauza zgârceniei statului român.

Deși n-au rămas în total decât zece pacienți internați, persoane între 50 și 90 de ani, fiecare e nevoit să mănânce zilnic în valoare de cel mult 11 lei. Atât le oferă statul alocație de hrană, iar suma asta revoltătoare se presupune că ar trebui să acopere trei mese pe zi. Dacă mănânci doar franzele albe și bei apă de la robinet, da, cred că reușești.

Noroc că există Facebook, iar o angajată a leprozeriei a făcut apel la bunătatea userilor înscriși în grupul „Țăranii Dobrogeni”, comunitate a gospodarilor constănțeni, în speranța că e cineva dispus să le doneze alimente pentru iarnă. Nimic extravagant, doar niște murături, câteva borcane de gem, chestii de genul ăsta.

Foto: facebook.com/groups/TaraniiDobrogeni

Impresionați de rugăminte și dezgustați de statul român, dobrogenii și-au dat întâlnire la magazinul „Țăranii Dobrogeni” din Constanța și au umplut o dubă întreagă cu legume, fructe, conserve, cereale, murături, dulciuri și multe altele.

Foto: facebook.com/groups/TaraniiDobrogeni

Postarea a ajuns și la urechile Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, care a promis că va face tot posibilul să-i ajute pe pacienții leprozeriei, printr-un proiect de act normativ care să majoreze norma de hrană. Zis și făcut.

Guvernul chiar a aprobat ieri majorarea alocației. A mărit-o suficient de mult încât să nu te poți plânge că n-au făcut nimic, dar suficient de puțin încât să nu se simtă cine știe ce diferență. În loc de 11 lei pe zi, cei zece bolanvi de lepră din Tichilești vor primi de-acum încolo câte 20 de lei. Asta în condițiile în care deținuții din penitenciare, care au ajuns acolo din propria vină, primesc câte 33 RON de la stat pentru mâncare.

Ce dracu’ să mănânci zilnic de 20 lei? Strictul necesar, cât să supraviețuiești la limită. Dacă bătrânilor de la Tichilești li se face vreodată poftă de o prăjitură, de-o pizza, ceva, tot pe donații trebuie să se bazeze. Bravo, România! Arunci fără să clipești 164 milioane de lei pe-un referendum inutil, dar te zgârcești când vine momentul să ajuți niște bătrâni amărâți, uitați de lume. I-ai ajutat de n-ai mai putut...

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile