Bullet Journal: metoda distractivă care te ajută să te organizezi mai ușor

Share
Tweet
Foto ilustrativ

Lifestyle-ul haotic, dominat de rutină și lipsă de timp te poate face și pe tine să simți că-ți pierzi controlul asupra activităților zilnice. Job – acasă – ieșiri și pauze între, demonstrează că în 2018 suntem mai stresați ca oricând.

Probabil ai propriile tale moduri prin care-ți gestionezi momentele mai complicate, dar aș vrea să-ți propun o soție inedită: bullet journal.

Ce naiba e ăla? Prescurtat bujo, este o agendă de planning care te ajută să menții evidența asupra anumitor aspecte ale vieții tale. Dichisit sau nu, colorat sau minimalist, cu liste și reminder-uri. Dă un search pe Instagram dacă vrei mai multe exemple vizuale a ceea ce înseamnă #bulletjournal.

Tipul care a inventat conceptul este Ryder Carroll; el prezintă metoda pe un site detaliat, dar și cu ajutorul unui video pe Youtube.

Eu mi-am încercat doar puțin norocul cu acest mod de organizare, dar ți-am făcut o listă cu lucruri pe care să le ai în vedere când/dacă te apuci:

Poți să folosești orice agendă și pix/creion/whatever. Sigur, sunt oameni care cumpără fancy supplies gen Moleskine sau Leuchttum, washi tapes și sclipici, dar nu contează. Important e să-ți facă plăcere să faci asta, dar dacă pentru tine personalizarea contează, atunci, de ce nu? GO WILD!

Bullet journal îți oferă șansa să fii creativ. Poți să mergi pe ce tip de design vrei și ignoră greșelile, nu toată lumea face un hobby din decorarea jurnalului - îl poți folosi și strict pentru organizare.

Ce poți să faci concret?

Câțiva termeni basic:

Index: reprezintă, de obicei, prima pagină - locul unde îți notezi celelalte pagini importante pe care le ai, un fel de evidență

Future Log: un calendar cu evenimente viitoare

Monthly Log: chestii care se întâmplă în luna curentă

Daily Log: to do list-uri și alte activități pe care vrei să le faci, din ziua prezentă

Colecțiile sunt serii de elemente:

  • Cărți pe care să le citești
  • Proiecte
  • Obiective
  • Habit tracker, o treabă colorată unde îți monitorizezi obiceiurile pozitive sau negative
  • Amintiri
  • Gratitude Log, listă cu motivele pentru care ești recunoscător

Bineînțeles că variantele de mai sus sunt doar orientative, iar tu poți să adaugi orice vrei. Recomandarea celor care se pricep la asta este să începi cu basicul, să vezi ce ți se potrivește și să adaugi progresiv chestii noi. Cum ți se pare o astfel de metodă?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile