Bullying-ul, interzis prin lege în școlile din România. Elevii nu mai au voie nici măcar să-și pună porecle

Share
141K
Tweet
Foto ilustrativ Foto: Elizabet21, via Wikimedia Commons | commons.wikimedia.org/wiki/File:Šikanovanie.jpg

Incredibil, dar adevărat: din an în Paște se mai adoptă și legi bune pe la noi.

Senatul a adoptat luni o inițiativă legislativă care prevede interzicerea oricărei forme de abuz, fizic sau psihologic, în școlile din România. Elevii nu vor mai avea voie să-și pună piedici între ei, să se plesnească, să se tachineze, să se intimideze, să-și pună porecle sau – în general – să se insulte. Nu că ar fi fost permise toate astea până acum, doar că fiecare caz era rezolvat separat, improvizat de profesori nespecializați în psihologie. De cele mai multe ori, însă, nu se intervenea în niciun fel, iar copiii hărțuiți puteau rămâne cu traume pe viață.

Acum, completarea făcută Legii Educației Naționale definește clar bullying-ul și prevede acordarea de asistență psihologică victimelor, dar și formarea și informarea profesorilor cu privire la consecințele hărțuirii. Deci nu se urmărește doar pedepsirea abuzurilor, ci și prevenirea lor.

După ce legea a trecut de Camera Deputaților cu 287 voturi Pentru și 0 Abțineri, Senatul a votat-o tot în unanimitate: 96 voturi Pentru, 0 Abțineri.

„Când am început munca la proiectul de modificare a Legii Educației Naționale, am avut tot timpul în minte frecvența mare a știrilor care prezentau filmulețe cu elevi agresati fizic sau verbal și apoi postate pe diferite platforme sociale”, povestește deputatul Andrei Pop, unul dintre inițiatorii proiectului. „Sigur că autoritățile reacționau în aceste cazuri, dar, în lipsa unui instrument legislativ care să le ofere mijloacele de a preveni un astfel de comportament și de a lua măsurile care se impun, nu se putea face prea mult. Acum am reușit să umplem acest vid legislativ”.

Într-adevăr, era absolut obligatorie o lege care să reglementeze bullying-ul în școli. Mai mult decât simpla sancționare a agresorilor, scopul pe termen lung al proiectului e să schimbe mentalitatea elevilor români, să-i ajute să înțeleagă consecințele hărțuirii, să-i educe și să elimine treptat fenomenul ăsta din unitățile de învățământ.

Rămâne, totuși, un mic semn de întrebare: partea cu poreclele. Înțeleg să n-ai voie să-ți strigi colega tătăroaică Sifilis în loc de Filis, dar ce se întâmplă într-un caz interpretabil de genul Ralph Rupe-Tot? Poate fi o laudă la adresa forței fizice ale lui Ralph sau poate fi o comparație peiorativă cu personajul din filme animate. Sau îl strigi pe unul Dumbo din cauză că are urechi imense, dar varianta ta oficială e că are privirea drăgălașă a elefănțelului Disney. Cum poate dovedi cineva la care variantă te referi?

În fine, deja despicăm firu-n patru. Ideea e că legea anti-bullying e o inițiativă excelentă care trebuia implementată încă de la înființarea primelor școli românești. Mai bine mai târziu decât niciodată.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile