Care-i treaba cu toate ploșnițele astea?

Share
175
Tweet
Ploșniță (foto: youtube.com - National Geographic)

În fiecare toamnă, aceeași poveste: ploșnițele invadează Bucureștiul. Le găsim pe bănci în parc, prin mașini sau chiar adăpostite în casele noastre. Dar ce sunt, până la urmă, creaturile astea enervante?

Poate le știi după denumirea „gândac urât mirositor” sau „gândac puturos”, dar hai să le zicem „ploșnițe de cereale” de-acum încolo. Sau Acanthosoma haemorrhoidale, dacă vrei s-o arzi științific. Sunt niște insecte zburătoare maronii, învelite într-un fel de scut, care trăiesc și se înmulțesc prin lanurile de cereale.

Asta până vine frigul. Cum intră-n scenă toamna, ploșnițele cerealelor migrează către zonele urbane, în căutare de adăpost. Se pot cuibări sub scoarța copacilor, pe țevi, prin crăpăturile pereților sau, în cel mai fericit caz pentru ele, în casele oamenilor.

Ploșnițe (foto: youtube.com - National Geographic)

Nu te speria - sunt inofensive pentru noi. Chiar dacă sunt înrudite cu ploșnițele de pat, care-ți sug sângele până nu mai poți, ploșnițele cerealelor se înfruptă – așa cum sugerează numele – din culturile de cereale. Preferă grâul, dar nu fac mofturi dacă găsesc altceva similar. Paraziții ăștia ronțăie flori, frunze, spice și ajung să afecteze capacitatea germinativă a semințelor.

În luna mai se înregistrează apogeul ploșnițelor, atât numeric, cât și ca gravitate a atacurilor. După ce se văd cu burțile pline, depun ouă prin tot lanul. Asta se întâmplă o singură dată pe an. Noua generație ajunge la maturitate în luna iulie și ronțăie cereale până vine frigul. Ăsta-i momentul în care ploșnițele cerealelor devin problema altcuiva – a noastră.

Și, până la urmă, de ce put? E un mecanism de autoapărare pe care-l activează în momentul în care își simt viața pusă în pericol. Glandele responsabile pentru duhoare sunt situate între prima și a doua pereche de picioare - deci, practic, la subraț. Unele specii de ploșniță pot chiar să pulverizeze substanța urât mirositoare înspre atacator, obligându-l să bată în retragere. Nu e și cazul ploșnițelor de cereale, așa că te poți liniști.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile