Ce-ar fi să sărbătorim 1 Mai FĂRĂ să facem grătar?

Share
10
Tweet
Grătar Foto: Nicholas Peloso, via Unsplash

Blasfemie? Nu, e vorba despre sănătatea noastră.

Știu că 1 Mai și grătarul la iarbă verde sunt, practic, sinonime în cultura românilor. Strângi o gașcă, niște lăzi de bere, cât mai multe kile de carne, cărbuni și măcar o furculiță ca să nu-ți frigi degetele când întorci mititeii pe grătar. Ce-ți poți dori mai mult?

Eh, dacă vrem să trăim mai mult, ideal ar fi să evităm grătarul. Problema e expunerea directă a cărnii la foc intens și la fumul toxic. Acesta din urmă eliberează hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), chimicale mutagene care-ți modifică structura genetică și favorizează apariția cancerului. Pericolul e amplificat de grăsimea care se scurge direct pe cărbuni și care, încinsă, ajunge să elibereze aceleași PAH-uri.

Foto: Facebook

O echipă de savanți sud-coreeni a descoperit că nivelul acestor hidrocarburi cancerigene e redus cu până la 89% dacă scoți din ecuație grăsimea scursă. Ori cureți carnea de grăsimea vizibilă înainte s-o întinzi pe grătar, ori optezi din start pentru ceva mai „slab” (curcan, capră, căprioară etc.).

O altă problemă sunt nitriții și nitrații din carne, conservanți folosiți pentru inhibarea bacteriilor, intensificarea culorii și menținerea frăgezimii: „Nitritul cu care carnea poate fi aditivată devine mult mai nociv atunci când aceasta este pusă pe grătar, în special semipreparatele din carne tocată, cum sunt mititeii, hamburgerii, cârnaţii etc”, explică nutriționistul Cristian Mărgărit.

Foto: mcbhawaii.marines.mil

În plus, nu mergi la grătar ca să mănânci doar doi mititei. După ce salivezi atâta timp de la mirosul ăla plăcut, îți umpli farfuria de unică folosință și bagi în tine până bubui. Același nutriționist ne îndeamnă să fim cumpătați: „Se poate ajunge foarte uşor la un exces de carne şi proteină de origine animală. Corpul pur şi simplu nu are ce să facă cu 500g de carne, deci va suferi încercând să elimine excesul”.

Hai, mai bine, să ieșim de 1 Mai la o pizza! Nu trebuie s-o prepari tu, deci scapi de-o grijă, și e infinit mai gustoasă decât clasica friptură.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile