Clădirile istorice din România, readuse la viață „într-o altă lumină” cu ocazia Centenarului

Share
19
Tweet
Ateneul Român Foto: Quartz Media Production

Trecem zilnic pe lângă monumentele astea fără să ne oprim, fără să le acordăm prea multă atenție, atât de obișnuiți cu ele încât le condamnăm la banalitate. Un light designer a găsit cel mai bun mod de a le readuce – literalmente - în lumina reflectoarelor, ca să le apreciem cum se cuvine.

Mă vezi? 1918 într-o altă lumină” e un proiect desfășurat în șase orașe din România, în perioada 29 octombrie – 13 noiembrie, în care sunt iluminate arhitectural zece clădiri istorice cu o importanță deosebită în contextul Centenarului. Cofinanțat de Ministerul Culturii și Ministerul Integrării Europene, proiectul se plimbă în perioada asta prin București, Iași, Constanța, Sighet, Arad și Alba Iulia.

Spectacolul audio-vizual durează 15 minute în fiecare caz, iar clădirile istorice alese pentru iluminare sunt: Ateneul Român, Grădina Capitol, Academia Română, Palatul Regal, Palatul Cantacuzino, Cazinoul din Constanța, Muzeul Unirii din Iași, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet, Catedrala Încoronării din Alba Iulia și Casa lui Ștefan Cicio Pop din Arad.

Observi că am zis „spectacol AUDIO-vizual”, dar prin asta nu mă refer că se cântă muzică pe fundal. În schimb, din difuzoare va răsuna vocea actorului Șerban Pavlu, care va povesti publicului prezent lucruri mai puțin știute despre istoria clădirilor alese și rolul acestora în dezvoltarea societății românești.

„Ideea proiectului îi aparține light designer-ului Alin Popa, cel care a și conceput acest spectacol și care a realizat că orice spațiu ajunge să intre în cotidian, obișnuință și uitare. Scopul acestei manifestări culturale este să repoziționeze toate aceste edificii, unele aflate în stare de degradare, în mentalul colectiv și să tragă un semnal de alarmă asupra stării în care acestea se află”, explică Eugen Lumezianu, președintele Asociației pentru Educația prin Artă.

Poster oficial „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”

În fiecare zi a campaniei, spectacolul începe la 19:30 și cuprinde cinci sesiuni de câte 15 minute. Până acum au prins deja viață Ateneul Român și Grădina Capitol din București, dar mai avem destule de văzut în continuare:

31 octombrie - Academia Română, București;

1 noiembrie - Palatul Regal, București;

2 noiembrie - Palatul Cantacuzino - Muzeul George Enescu, București;

6 noiembrie - Cazinoul din Constanța;

8 noiembrie - Muzeul Unirii, Iași;

10 noiembrie - Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Sighet;

12 noiembrie - Casa lui Ștefan Cicio Pop, Arad;

13 noiembrie - Catedrala Încoronării, Alba Iulia.

Dacă nu reușești să ajungi la niciunul dintre obiectivele de pe listă, tot show-ul e uploadat pe pagina de Facebook a Asociației Culturale pentru Educație prin Artă. Se transmite chiar live, dar – na – le vezi și tu când apuci.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile