Clima se va schimba atât de mult, încât ne vom confrunta cu repercusiuni apocaliptice - Fabricile care absorb dioxidul de carbon din aer ne-ar putea salva

Share
Tweet
Cum ne mai salvam?
Cum ne mai salvam? Foto: Reuters / Hazir Reka

Pământul se încălzește atât de repede încât majoritatea experților sunt de acord că va trebui să aspirăm dioxidul de carbon din atmosferă pentru a evita cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice.

Un nou raport al Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină stabilește o serie de opțiuni pentru a face acest lucru.

Dar autorii studiului spun că dezvoltarea acestor tehnologii va necesita investiții la scară largă din partea guvernului, iar finanțarea trebuie să vină imediat.

Urganele sunt din ce in ce mai frecvente şi mai puternice, 12 dintre cele mai mari 15 incendii din istoria Californiei au avut loc în ultimele două decenii, ei au avut loc în ultimele două decenii, iar orașe precum Cape Town, Africa de Sud se confruntă cu o penurie severă de apă. Aceasta nu este o coincidență.

Aceste tipuri de evenimente meteorologice periculoase sunt legate de emisiile de dioxid de carbon. În istoria omenirii, atmosfera nu a avut niciodată atât de mult CO2 în ea ca în prezent. Arderea combustibililor fosili pentru energie, curățarea pădurilor și demolarea clădirilor contribuie la această problemă.

CO2 oprește căldura de a părăsi planeta, motiv pentru care temperatura medie a Pământului este cu un grad Celsius mai mare decât era. Acum suntem pe cale să vedem atât de multe încălziri pe parcursul următoarelor câteva decenii, încât ar putea rezulta repercusiuni apocaliptice.

Un raport recent al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice prevede că doar o creștere de temperatură de jumătate de grad - care se preconizează că va avea loc până în anul 2040 - va duce la secetă severă, uragane și mai intense și moartea majorității coralilor. Aceste schimbări ar putea declanșa imigrații uriașe ale oamenilor și dispariția în exces a animalelor.

Există două modalități de a rezolva această problemă. Primul este de a face mari schimbări în modul în care ne conducem viețile și în creșterea mâncării pentru a opri introducerea gazelor cu efect de seră în atmosferă. Al doilea este să aspirăm dioxidul de carbon din aer, apoi să îl depozităm sau să-l transformați în produse noi sau combustibil.

Un nou raport cuprinzător privește această a doua abordare.

Studiul, scris de oamenii de știință de la Academiile Nationale de Științe, Inginerie și Medicină, sugerează un plan de dezvoltare a așa-numitele „tehnologii cu emisii negative“ (un mod de a elimina CO2 din atmosferă) și opțiuni care au o capacitate nelimitată în mod substanțial de a reduce nivelurile de carbon din atmosferă.

Cercetarea și dezvoltarea acestor tehnologii necesită investiții substanțiale din partea guvernului american - iar autorii raportului spun că banii trebuie să înceapă să curgă în curând.

Conform ultimului raport al IPCC, reducerea emisiilor de CO2 în următoarele decenii nu va fi suficientă pentru a opri complet schimbările climatice, deoarece efectele sunt deja resimțite.

Nu este o chestiune de "Poate că vom avea nevoie de tehnologii de emisii negative sau poate putem preveni mai mult ca CO2 să pătrundă în aer", au declarat specialiștii.

Acesta este motivul pentru care oamenii de știință au analizat în detaliu potențialele tehnologii cu emisii negative.

"Ne-am concentrat asupra tehnologiilor inverse care iau carbonul din aer și îl readuc înapoi în ecosisteme și pe teren", a declarat Stephen Pacala, profesor la Universitatea Princeton și președinte al comitetului din spatele raportului.

Autorii au analizat o varietate de strategii. După cum a descris-o Kate Gordon, abordările variază de la "plantarea literală a copacilor și a practicilor agricole care contribuie la menținerea carbonului în pământ, până la elaborarea unor soluții tehnologice”.

O opțiune mai promițătoare, au spus ei, este să investească în tehnologii care în mod esențial elimină moleculele de CO2 din aerul din jurul nostru. Aceste tehnologii se află încă în stadii de dezvoltare, dar implică, de obicei, materiale care atrag în mod natural și se leagă de carbon.

De exemplu, Climeworks este unul dintre startup-uri care are o centrală construită în Islanda, fiind prima fabrică cu emisii negative de carbon. Fabrica elimină din atmosferă mai mult dioxid de carbon decât generează. Dioxidul de carbon capturat este injectat în pământ, unde se transformă în piatră.

Procesul tehnologic utilizat de Climeworks presupune captarea CO2 direct din aer. Modulele colectoare aspiră aerul într-un filtru de tip burete tratat cu substanțe chimice derivate din amoniac. Moleculele de CO2 aderă la acest filtru pentru ca ulterior acestea să fie eliberate prin încălzire.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile