Ne luăm adio de la Terra? Concentraţiile de dioxid de carbon din atmosferă au depăşit limita înregistrată în ultimii 800.000 de ani

Share
16
Tweet
Terra Foto: Pexels.com

Organizația metereologică mondială avertizează: Dioxidul de carbon din atmosferă a atins un record, o situație pe care Pământul nostru nu a experimentat-o de milioane de ani.

Reprezentanții Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) au tras un semnal de alarmă în privința "unei creșteri periculoase a temperaturii" de pe Terra.

Dioxidul de carbon a crescut cu 50% mai rapid în 2016 decât media din ultimul deceniu, conducând nivelul CO2 cu 45% peste nivelul din era pre-industriala. Cercetătorii susțin că nivelul CO2 a ajuns la cea mai mare concentrație din ultimii 800.000 de ani.

Se pare că principale cauze ale creșterii concentrației de dioxid de carbon din atmosferă sunt emisiile din surse precum arderea cărbunilor, uleiului, dar și despăduririle. Însă și El Niño ar fi jucat un rol la fel de important în creșterea nivelului de CO2.

Fenomenul El Niño este caracterizat de crearea unor zone excesiv de calde şi secetoase în părţi ale Pacificului şi afectează clima la nivel global, prin impactul asupra cantităţii de CO2 în atmosferă.

În raport se arată că în ultimii 70 de ani nivelul de CO2 în atmosferă este de aproximativ 100 de ori mai mare decât la finalul ultimei ere glaciare.

Ce înseamnă asta? Pot avea loc schimbări imprevizibile ale climei, distrugeri severe ale sistemelor ecologic şi economic.

"Cifrele nu mint. Încă emitem prea mult, iar asta trebuie inversat. Avem multe soluţii pentru a face faţă acestei provocări. De ceea ce avem nevoie acum este bunăvoinţa politică la nivel global şi o nouă judecată a urgentării”, a declarat Erik Solheim, şeful UN Environment.

Luna viitoare, în Bonn, miniștrii mediului vor organiza o reuniune în cadrul căreia vor stabili măsurile de reducere a încălzirii globale, prevăzute de Acordul climatic de la Paris.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile