Controverse privind Bac-ul dat în timpul școlii - ilegal sau nu?

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet
Foto ilustrativ

Într-un mod complet ciudat de ceea ce am trăit noi (cei care am dat deja examenul de bacalaureat), elevii care sunt acum a 12-a se pregătesc să dea probele din Bac încă din timpul școlii.

Această inițiativă la nivel național este însă una controversată, mai ales dacă e să ne luăm după declarația făcută la RFI de Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret.

"Examenele sunt în afara legii, întrucât Bacalaureatul poate fi susținut, conform Legii Educației, numai de către absolvenții de liceu. Or, noi în luna februarie nu discutăm în niciun caz de absolvenți. Este practic în afara legii și dă posibilitatea oricui să conteste aceste probe", a spus Nistor.

Declarația a fost făcută în contextul în care azi, 12 februarie, liceenii au început probele de BAC. O premieră istorică în țară.

Liviu Pop, fost ministru al Educației, este cel care a setat ca bac-ul să înceapă în 2018 cu 4 probe susținute în februarie. Deși este în avantajul elevilor, Nistor susține că bulversează programul școlar din această perioadă.

Foto ilustrativ

Afirmațiile lui Marius Nistor sunt susținute și de USR:

"Aceste probe care au început astăzi se desfășoară, în premieră națională fără să respecte Legea Educației Naționale nr. 1/2011. Elevii claselor a XII-a vor fi evaluați, deși ei nu au încă situația școlară încheiată.

Miniștrii Educației acționează nu numai în afara definiției și caracteristicilor intrinseci ale unui examen de maturitate cum este bacalaureatul, cât mai ales dictatorial, fără consultări publice sau prin încălcarea Legii educației naționale nr. 1/2011, ministrul Liviu Pop emițând ordinul nr. 4792/2017 în temeiul articolul 77, alin.(5) și art. 361".

Tu ce crezi despre acest nou mod de susținere a bac-ului?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile