Copiii cu handicap nu mai au loc pe plaja dedicată lor, din cauza mârlăniei românilor

Share
73
Tweet
Foto ilustrativ Foto: Unsplash.com/Federico Giampieri

Te enervezi când dai peste câte-o mașină parcată neregulamentar pe locurile persoanelor cu handicap? Stai, că aia nu-i nimic...

La începutul verii s-a deschis în Mamaia o plajă dedicată persoanelor cu dizabilități, mulțumită eforturilor unui ONG constănțean. E locul unde copiii cu autism se pot distra cântând la tobe africane, pictând, dansând sau învățând olăritul, în timp ce părinții lor se întind pe nisip pentru o pauză binemeritată.

E un loc destinat exclusiv lor, dar de ce i-ar păsa românului de rând? Plaja terapeutică e invadată zilnic de turiști care n-au ce căuta acolo și care – totuși – refuză să plece. Vin doar ca să nu dea bani pe șezlong în altă parte și strigă că e dreptul lor să se bronzeze oriunde au chef. „Plaja este a tuturor românilor și am venit în România să facem plajă pe nisipul țării noastre”, explică un bărbat care probabil că-și și parchează mașina pe locurile rezervate persoanelor cu handicap.

N-ai cu cine să te înțelegi. Mulți se înfurie când le spui să-și miște fundul: „Ce face o persoană cu dizabilități pe pontonul ăsta?! Explică-mi cum funcționează!”, urlă un turist către supraveghetorul care pur și simplu l-a anunțat că nu are voie să stea cu burta la soare pe pontonul plutitor destinat copiilor.

Foto: Screenshot https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/plaja-pentru-copiii-cu-handicap-ocupata-de-nesimtiti-e-a-romanilor-e-nisipul-tarii-noastre-966892

Inițiatorul proiectului, Adrian Gemănaru, se plânge și pe Facebook de nesimțirea turiștilor: „Să râzi sau să plângi? Suntem fără scăpare! Deși am prezentat și afișat în mod clar că această plajă frumoasă este realizată pentru persoanele cu nevoi speciale și pentru toți copiii, există adulți ce trec peste orice limită de bun simț”.

Lumea se tolănește încontinuu pe pontonul plutitor ca să facă plajă, să-și bea cafeaua sau să mănânce. Un supraveghetor spune că e nevoit să-i gonească din 10 în 10 minute. Probabil că așa își va petrece tot restul verii.

Unii vin și cu PET-uri de bere la 2L după ei și le dau pe gât fără nicio jenă, în ciuda faptului că peste tot te împiedici de mesajul: „Fumatul și consumul de băuturi alcoolice sunt strict interzise”. Sunt șanse mari ca oamenii ăia să nu știe să citească. Fără mișto. Dar explicația lor e alta: „Suntem aici deoarece medicul nostru de la Călărași ne-a prescris terapie cu bere”.

Plaja a fost special amenajată pentru persoanele cu dizabilități de către ONG-ul Centrul Terapeutic „Marea Neagră”. Proiectul a fost posibil mulțumită unor donații de 45.000 Euro, care – pe lângă rezervarea spațiului propriu-zis – au asigurat și amplasarea a 16 ateliere de terapie pentru toate categoriile de dizabilități.

Într-o bună zi, oamenii ăștia ar putea intra peste tine în casă, urlând: „Casa ta e construită pe pământul țării noastre, pe pământul tuturor românilor! Suntem români, e dreptul nostru să fim în casa asta!”. Te-ar mira?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile