Cum afli în doar 5 minute dacă relația ta va fi una de durată sau nu

Share
58
Tweet
Shakira și Pique Foto: Profimedia

Încă din 1986, psihologul John Gottman susținea că are nevoie de doar 5 minute petrecute în compania unui cuplu ca să-și dea seama dacă relația lor va dura sau nu.

John Gottman, unul dintre cei mai celebri experți în relații, a înfiintat o casă a dragostei, un apartament în care cuplurile proaspăt căsătorite erau invitate să locuiască o vreme pentru a putea fi monitorizate.Teoria după care se ghidează Gottman pentru a prezice dacă o relație va dura sau nu este modul în care un cuplu se ceartă.

Și șase ani mai târziu s-a dovedit că avut dreptate în 94% din cazuri.

Este necesar, în primul rând, ca partenerii să fie prietenoși și generoși. Gottman a constatat că acele cupluri care discută calm au șanse mai multe de supraviețuire. Dimpotrivă, partenerii care sunt nervoși și supărați atunci când poartă o discuție, nu vor rezista împreună.

Partenerii care nu și-au manifestat întotdeauna în mod deschis emoțiile negative, nu au rămas împreună, dar adevărul a fost dezvăluit prin reacțiile lor fizice. Transpirația și bătăile inimii au dat impresia că s-au confruntat cu un tigru care îi atacă, nu cu partenerul lor de viață.

Pe de altă parte, partenerii care apreciază și respectă, sunt într-o relație emoțională și psihologică mult mai plăcută, având o șansă mai mare de supraviețuire.

În cartea sa, „7 principii ale unei căsnicii fericite” Gottman numește 4 indicatori după care poți să spui dacă relația are potențial să se dezvolte sau nu:

Critica

Să îți exprimi nemulțumirile este ok, însă un atac mult prea direct și dur la adresa partenerului e prea mult.

Sfidarea sau disprețul, luatul peste picior, gesturile jignitoare, batjocora. Sfidarea și indiferența în cuplu ucid încet, dar sigur relația.

Apărarea - tendința de a te apara de un atac perceput, negi sau nu îți asumi greșelile.

Tăcerea - O relație în care nu comunici este o relație cu probleme. Mai devreme sau mai târziu, orice cuplu se ceartă, însă e important să discutați. Tăcerea e de aur, însă nu într-o relație.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile