Cum este manipulată opinia publică de Facebook și Twitter

Share
21
Tweet
Propaganda prin social media Foto: Britta Pedersen / dpa

"Propaganda prin social media este unul dintre cele mai puternice instrumente împotriva democrației", se arată într-un studiu britanic realizat de Universitatea Oxford.

Studiul analizează utilizarea programelor de tip ''bot'' pe rețelele de socializare pentru a influența politica din nouă țări: Brazilia, China, Canada, Germania, Taiwan, Polonia, Rusia, Ucraina și SUA.

Potrivit The Guardian, cercetătorii de la Oxford au descoperit că Facebook și Twitter difuzează informații false pentru a manipula opinia publică în întreaga lume.

Echipa de cercetători a analizat milioane de postări pe rețele de socializare în timpul unor alegeri și crize politice. S-a descoperit că 45% din conturile active de pe Twitter din Rusia sunt boți, în vreme ce în Taiwan a avut loc o campanie online împotriva președintei Tsai Ing-wen în care au participat mii de persoane care împrăștiau propagandă din China continentală.

"Există o clădire la Sankt Petersburg cu sute de angajați și cu un buget de milioane de dolari, a cărei misiune este să manipuleze opinia publică în unele țări". "Este vorba de a răspândi confuzie. Nu neapărat de a difuza informații false, ci de a-i face pe oameni indiferenți la politică, încât să nu-și mai dorească să se implice", au declarat coordonatorii studiului, Philip Howard și Samuel Woolley.

Manipularea se face cu ajutorul conturilor automate care dau like sau postează diverse chestii pe rețelele sociale. Aceste conturi păcălesc algoritmii rețelelor și astfel postările ajung în newsfeed-ul oamenilor. Cercetătorii dau ca exemplu contul de Twitter al lui Donald Trump, care a fost făcut centrul digital al campaniei sale, iar oamenii au început să îl ia în serios.

În raport se precizează că este cazul ca Facebook și Twitter să ia măsuri cât mai rapide.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile