Cum faci față drumului zilnic spre serviciu? 5 moduri de a reduce stresul aglomerațiilor

Share
33
Tweet
shutterstock 796777531 Foto: shutterstock

Supraviețuirea în jungla urbană este determinată de abilități și reflexe dobândite în ani lungi petrecuți aici. Însă există unele lucruri pe care pur și simplu nu vrem să le acceptăm ca parte a rutinei noastre zilnice - situații atât de „nenaturale” încât ne provoacă stres de fiecare dată când le întâmpinăm.

Una dintre cele mai comune astfel de situații este drumul matinal spre serviciu, o sursă de liniște și relaxare pentru absolut nimeni. Chiar dacă te-ai resemnat deja cu frustrarea pe care trebuie să o suporți cel puțin cinci zile pe săptămână, există câteva metode inteligente de a reduce stresul călătoritului spre locul de muncă.

1. Deconectează-te de la rețea

Dacă e un lucru care poate face drumul spre serviciu mai stresant decât e deja, acesta este numărul aproape interminabil de notificări și apeluri pe care le primești de la birou înainte de ajunge acolo.

Exista o vreme în care puteai folosi timpul petrecut pe drum pentru a fi singur cu gândurile tale, pentru a le limpezi. Însă, cum ai putea face asta acum, atunci când singur ta sursă de „relaxare” înainte și după job este chiar telefonul?

De ce nu încerci să folosești funcția de Do not disturb a smartphone-ului tău? Aceasta va opri toate notificările, iar telefonul tău nu va face absolut nimic atunci când vei primi vreun „apel urgent” de la birou.

2. Ascultă doar muzică relaxantă

Probabil că ai luat deja acest sfat în considerare și ți se pare ciudat că noi abia acum descoperim roata. Însă ceea ce vrem să spunem în aceste paragrafe este că nu orice fel de muzică te ajută să scapi de stres. Studii au arătat că, de exemplu, muzica metal poate face șoferii mai nervoși, pe când cea clasică îi ajută să se relaxeze.

Sigur, poate părea o idee bună să folosești playlisturile tale preferate pentru a trece peste momentele grele din trafic, însă poți încerca o zi sau două să te concentrezi pe mai multe melodii upbeat și să vezi dacă această abordare funcționează.

Mai ales dacă folosești transportul public, o pereche bună de căști este de o importanță majoră, mai ales dacă vrei să experimentezi cu muzică simfonică sau ambientală (și, deci, fără beat și bass puternice). Ai putea să vezi și care sunt cele mai bune căşti wireless pentru a avea parte nu doar de sunet de calitate, ci și de confort sporit.

3. Fii conștient de corpul tău

Chiar dacă pare un sfat rupt dintr-un curs de yoga, conștientizarea poziției corpului tău chiar te poate ajuta să reduci stresul. Dacă te concentrezi pe senzațiile fizice pe care le simți în timp ce conduci sau în timp ce mergi cu metroul, îți poți lua mintea de la gânduri provocatoare de anxietate.

Întinderi, dar și mișcări ale unor părți ale corpului precum gâtul și umerii par a fi un mod bun de de a te destinde. Rotirea umerilor se dovedește a fi o metodă eficientă de a elibera tensiunea din corp atunci când te simți stresat.

4. Mergi la sală după muncă

Chiar dacă acest truc nu îți va fi de folos dimineața, activitatea fizică de după orele lungi de birou te va ajuta să poți lăsa deoparte bagajul de stres acumulat de-a lungul zilei. Însă partea cea mai importantă a mersului la sală după muncă este faptul că eviți aglomerația orei de vârf.

Desigur, este important să găsești o sală apropiată de locul de muncă. Orice activitate pe care o poți face după ce „rupi ușa” te poate ajuta în acest sens, fie că vorbim despre fitness, pilates sau doar o sesiune intensă de cumpărături.

5. Nu te grăbi

Pare un sfat contraproductiv, dar unul din lucrurile care îți face drumul de dimineață atât de insuportabil este faptul că te grăbești. Încearcă să mergi relaxat, în ritmul tău și să nu te lași învăluit și purtat de aglomerație.

Ce dacă nu mai ai loc în metrou sau autobuz? Va mai veni încă unul. Nu va fi sfârșitul lumii dacă întârzii. Programul flexibil este implementat de majoritatea companiilor mici și mari, iar dacă la tine la birou încă există o anumită exigență nejustificată legată de întârzieri, poate ar fi timpul să te întrebi dacă acest job merită nervii irosiți pe el.

La final, te lăsăm cu un sfat bonus: încearcă să te comporți civilizat și să nu te enervezi pe alți oameni în timpul drumurilor zilnice pe birou. Chiar dacă se mai întâmplă mici ciocniri sau cineva e prea aiurit pentru a se da din fața ta, amintește-ți că și ceilalți trec prin același stres cotidian ca și tine, așa că încearcă, mai degrabă, să-i privești ca parteneri de drum. 

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile